Колаборант засуджений на 16 років за здачу росіянам координат корпусів «Азову»

13:24, 05.09.2022
Колаборант засуджений на 16 років за здачу росіянам координат корпусів «Азову»

У залі суду негідник отримав по заслузі. (Фото: сайт Офіс Генпрокурора)

Українця засудили до 16 років в’язниці: передавав російській ФСБ інформацію про дислокацію батальйону "Азов" та інші розвіддані, його спільник отримав 10 років позбавлення волі.

 

Як інформує УМ, про це 5 вересня повідомили на сайті Офісу генерального прокурора та сайт Служби безпеки України.

 

Представники російської ФСБ завербували жителя Київщини у 2017 році. Зокрема, до лютого 2022 року він передавав іноземній розвідці місця дислокації батальйону "Азов" та інформацію про окремих військовослужбовців.

 

З травня 2022 року, перебуваючи в Єгипті, чоловік через соцмережі вийшов на донецьких бойовиків самопроголошеної псевдореспубліки та почав співпрацювати з ними. Разом із жителем Чернігівщини він збирав розвіддані для бойовиків, передавав інформацію про розташування шкіл та дитсадків на Чернігівщині, а також місця дислокації Збройних сил України.

 

На початку червня чоловік повернувся до України, у Чернівецьку область, де збирав інформацію про дислокацію об'єктів критичної інфраструктури: залізничних переїздів, тунелів, мостів, час проїзду поїздів.

 

За інформацією СБУ, він також мав розвідувати місця розташування резервуарів з пальним та дислокацію українських військових підрозділів на Буковині. Отримані дані ворог планував використати для диверсій: вибухів на об’єктах залізниці, логістичних складах та ін.

 

Правоохоронці затримали зрадника у Чернівцях, а його спільника – у Чернігові. Перший отримав 16 років в’язниці з конфіскацією майна за держзраду та здійснення незаконної розвіддіяльності на користь терористичної організації (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3 КК України). Другий отримав 10 років в’язниці за незаконну розвідку.

 

Як повідомляла УМ, уряд Шмигаля запровадить санкції до «викладачів»-колаборантів.