Ліз Трасс обрала Зеленського для першої телефонної розмови

23:35, 06.09.2022
Ліз Трасс обрала Зеленського для першої телефонної розмови

Прем'єр-міністерка Ліз Трасс під час свого першого брифінгу. (facebook.com/LizTrussMP)

Президент України Володимир Зеленський став першим іноземним лідером, із яким Ліз Трасс провела телефонну розмову на посаді прем'єр-міністерки Сполученого Королівства.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив сам Зеленський у Twitter  у вівторок ввечері.

 

За його словами, він запросив Трасс до України та в розмові з нею "подякував британцям за велику оборонну та економічну допомогу для України".

 

"Важливо, що Велика Британія готова й далі її посилювати", – зазначив глава держави.

 

Також сторони обговорили гарантії безпеки для України, участь Британії у відновленні України після війни та подальший тиск на Росію.

 

"Мета – зупинити агресію та притягнути винних до відповідальності. Важливо визнати РФ терористичною державою. Ми будемо продовжувати активну взаємодію у всіх форматах", – додав Зеленський.

 

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що призначення Ліз Трасс на посаду прем’єр-міністерки Великої Британії означає продовження жорсткого курсу Лондона щодо Росії.

 

"Це означає продовження політики Бориса Джонсона, оскільки пані Трасс як міністерка закордонних справ Великої Британії була вірним союзником Джонсона, і в українському питанні займала максимально жорстку проукраїнську та проєвропейську позицію", – зазначив він у вівторок в етері загальнонаціонального телемарафону.

 

І додав: "Тому її обрання означає продовження жорсткої політики та максимально всеосяжної підтримки нашої держави у протистоянні російській агресії".

 

Кулеба також не має сумніву, що візит Ліз Трасс до Києва відбудеться найближчим часом.

 

Нагадаємо, МЗС України вже готується до візиту нової британської прем’єрки.

 

Як повідомляла «УМ», Ліз Трасс стала прем'єр-міністром Великої Британії після того, як королева офіційно попросила її сформувати новий уряд 6 вересня