Зернова угода: Спартц закликає ООН розгорнути кораблі у Чорному морі

09:53, 30.07.2022
Зернова угода: Спартц закликає ООН розгорнути кораблі у Чорному морі

Конгресвумен Вікторія Спартц закликала призупинити експорт українського зерна . (Фото з відкритих джерел)

Конгресвумен Вікторія Спартц звернулася до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша і закликала його забезпечити Україну гуманітарним коридором, розгорнувши кораблі ООН у Чорному морі.
 
В інакшому випадку «зернову угоду» необхідно зупинити до того часу, допоки Україна не отримає належних заходів безпеки.
 
Як інформує Україна молода, про це стало відомо з листа Спартц до генсека ООН.
 
«Зернова угода… яка не має належних механізмів виконання, може дуже дорого коштувати Україні. Як вам добре відомо, через кілька годин після підписання цієї угоди Росія вдарила крилатими ракетами по українському порту в Одесі.
Це ще раз підтверджує, що Росії не можна довіряти, і вона фактично заперечує цю угоду»,— наголосила Спартц.
 
Конгресвумен зазначила, що оскільки «Росія отримала значне зняття санкцій щодо експорту зерна і добрив (а це збільшує її здатність шантажувати Європу поставками газу), цю угоду слід призупинити до тих пір, поки не будуть забезпечені кращі заходи безпеки для України».
 
«Я закликаю вас розгорнути кораблі ООН у Чорному морі забезпечувати гуманітарні коридори. Інакше Україна опиниться під високим ризиком, спричиненим цією домовленістю»,– написала конгресвумен.
 
Окрім того, Спартц висловила розчарування реакцією ООН на російське вторгнення в Україну і вважає, що «організація зазнала краху». Конгресвумен закликала своїх колег у США припинити будь-яке фінансування ООН, доки «не побачимо реальних зусиль і результатів організації для стабілізації нашого поточного міжнародного безладу».
 
Як повідомляла УМ, 22 липня Україна з Туреччиною та ООН підписала угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море. Радник керівника ОП Михайло Подоляк наголошував, що Україна не підписує жодних документів із росією — рф підписала дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН.
 
Міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначав, що гарантування безпечного судноплавства також стало можливим завдяки звільненню острова Зміїний.
 
Україна готується до відновлення експорту морем навіть попри ракетний удар по Одеському морському торговому порту, який відбувся наступного дня після того, як у Стамбулі домовилися про відновлення експорту зерна з українських портів.