На фронті гине близько 30 захисників України щодня – Зеленський

22:36, 22.07.2022
На фронті гине близько 30 захисників України щодня – Зеленський

Зеленський про втрати: «Я можу вам сказати точно, бо я живу з цим щодня». (wsj.com)

Нині бойові втрати українського війська на фронті становлять: близько 30 українських військовослужбовців щодня та близько 250 поранених.

 

Як інформує Україна молода, такі дані навів Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю The Wall Street Journal.

 

Глава держави нагадав, що на піку бойових дій у травні та червні Україна втрачала від 100 до 200 військовослужбовців на день, а тепер це число скоротилося до 30 загиблих та близько 250 поранених на день.

 

І додав: «Я можу вам сказати точно, бо я живу з цим щодня».

 

Верховний Головнокомандувач відмовився розкрити загальні воєнні втрати України з початку повномасштабного вторгнення, але сказав, що вони у кілька разів нижчі, ніж у російських окупантів.

 

Зеленський підкреслив, що нещодавні постачання зброї США та союзників, зокрема реактивних систем залпового вогню "HIMARS" та 155-мм гаубиць, допомогли стабілізувати ситуацію на Донбасі.

 

За його даними, якщо раніше росіяни щодня випускали 12 тисяч артилерійських снарядів проти 1-2 тисяч снарядів України, то тепер Україна може випускати близько 6 тисяч снарядів на день, тоді як росія починає відчувати нестачу боєприпасів та військ.

 

Президент звертає увагу, що саме ця зміна у балансі вогневої потужності й допомогла зменшити українські втрати.

 

Верховний Головнокомандувач вважає, що стабілізація лінії фронту на Донбасі дозволить Україні просунутися за іншими напрямками. Однак він відмовився обговорювати, де і коли Україна планує розпочати контрнаступ.

 

Зеленський також наголосив, що Україна потребує засобів ППО, щоб захистити від російських ракет українські міста.

 

На його думку, ці засоби ППО коштуватимуть США та Європі набагато дешевше, ніж підтримувати на плаву українську економіку зі щомісячним дефіцитом бюджету в розмірі 5 мільярдів доларів.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно міністр оборони України Олексій Резніков заявляв, що найбільших втрат Збройні сили України у протистоянні з російськими загарбниками зазнали у травні цього року, тоді у день гинуло до 100 військових, від 300 до 400 діставали поранень.