Генсек ООН вітає «критичний» прогрес у Стамбулі щодо експорту українського зерна

23:25, 13.07.2022
Генсек ООН вітає «критичний» прогрес у Стамбулі щодо експорту українського зерна

Наступна чотиристороння зустріч у Стамбулі щодо питання вивезення зерна відбудеться наступного тижня. (aa.com.tr)

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що під час чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли "критичного" прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом.

 

Наступна зустріч щодо питання вивезення зерна відбудеться наступного тижня.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Гутерреш заявив після завершення перемовин, передає сайт ООН у ніч на четвер.

 

«Сьогодні ми побачили критичний крок уперед для забезпечення безпечного експорту українського збіжжя Чорним морем. Ми побачили проблиск надії», – сказав генсек ООН у Нью-Йорку.

 

За його словами, учасники переговорів у Стамбулі не уклали угоди, але домовилися працювати над нею. І додав, що сторонам ще належить узгодити технічні деталі експорту зерна.

 

Пан Гутерреш подякував Туреччині за посередницькі зусилля, а також російським і українським посадовцям – "за конструктивну роботу". На його думку, відбувся «важливий і суттєвий крок на шляху укладання угоди».

 

Зауважимо, що після завершення переговорів у Стамбулі міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що сторони домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом, а відповідна угода буде підписана наступного тижня.

 

                                                                                        Хулусі Акар

 

«На чотиристоронній зустрічі було досягнуто домовленості щодо технічних питань, як-от спільний контроль у точках виходу з порту та прибуття та забезпечення навігаційної безпеки на маршрутах пересадки», – цитує пана Акара видання Anadolu.

 

Як повідомляла «УМ», російська, українська та турецька військові делегації зустрілися з посадовцями ООН у Стамбулі у середу для переговорів щодо відновлення експорту українського зерна на тлі загострення глобальної продовольчої кризи.

 

Перед цим міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що експорт зерна з українських портів не відновиться без гарантій безпеки для судновласників, вантажовласників і України як незалежної держави.

 

Росія, за планом, повинна дати згоду на перемир'я під час руху вантажів, а Туреччина – за підтримки ООН – інспектуватиме кораблі, щоб розвіяти побоювання Росії щодо контрабанди зброї.