Партія Шарія заборонена судом

17:51, 16.06.2022
Партія Шарія заборонена судом

Чистка серед партій: проросійської партії Шарія тепер в Україні не буде (Фото: Рух Чесно)

«Партію Шарія» заборонено з другої спроби восьмим апеляційним судом Львова. 
 
Вперше СБУ вимагала заборонити Партію Шарія в Окружному адміністративному суді міста Києва рік тому. Друга спроба Мін’юсту заборонити цю проросійську партію стала результативною.

Майно цієї політсили мають передати на користь держави, але рішення суду ще можна оскаржити у Верховному Суді. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє аналітик з партійних фінансів Руху ЧЕСНО Ігор Фещенко.
 
«Про доводи Міністерства юстиції та СБУ щодо підстав для заборони партії нам нічого не відомо — журналістів не допустили на засідання, хоча вчора головуюча в іншій справі дозволила нам бути присутніми. Про заборону партії ми дізналися зі слів представника суду, який просто вийшов повідомити про результат розгляду. За словами представниці Мін’юсту, представники партії мали бути на засіданні через відеозв’язок, але так і не з'явилися».
 
Таким чином, «Партія Шарія»— це вже 9 партія, діяльність якої заборонено в судовому порядку. 
 
Що стосується її формального лідера Анатолія Шарія, 16 лютого 2021 року СБУ оголосило йому підозру за статтею про державну зраду і порушення рівноправності громадян. 
 
4 травня 2022 року правоохоронні органи Іспанії затримали Шарія, а вже 5 травня місцевий суд відпустив проросійського блогера під підписку про невиїзд. Генпрокурорка Ірина Венедіктова припускає, що екстрадиційний арешт і видача Шарія Україні може затягнутися на рік. 
 
Крім цього, сьогодні суд також заборонив партію “Ліва опозиція”, що з’явилася у 2015 році після ліквідації КПУ. Водночас розгляд заборони партії “Опозиційна платформа — За життя”, який теж відбувався сьогодні, суд переніс на 20 червня. 
 
За інформацією провідного аналітика Руху ЧЕСНО Ігоря Фещенка, розгляд цієї заборони був єдиним, на якому були присутні представники партії. Щоправда, аргументи сторін нашим представникам також почути не вдалося, оскільки журналістів та громадських активістів на засідання не допустили, не називаючи причин.
 
Як відомо, . “Партія Шарія” — це іменний політичний проєкт блогера Анатолія Шарія. 
У 2012 році він втік з України від кримінального переслідування, а у 2014-му почав вести блог на YouTube. Канал закрили у березні 2022 року після початку повномасштабної війни.
 
Шарій відзначився активним “розвінчуванням фейків” українських ЗМІ, хоча його самого неодноразово ловили на брехні й маніпуляціях. Відтоді він критикує українських політично-громадських діячів. 
 
На президентських виборах 2019-го Шарій підтримував кандидата від ахметовського крила “Опозиційного блоку” Олександра Вілкула. У ІІ турі Шарій підтримав Володимира Зеленського й закликав українців голосувати за нього, що не завадило потім пропагандисту критикувати нинішнього президента.
 
За результатами парламентських виборів 2019-го Партія Шарія отримала 2,2% та посіла 10-е місце з-поміж 22 партій. Найбільшу підтримку політсила отримала на Донеччині (4-е місце в області), Одещині (4-е місце), Харківщині (5-е місце) та Луганщині (4-е місце).
 
На місцевих виборах 2020 року отримала 52 мандати, в основному це Схід і Південь країни.
 
Нагадаємо, що окрім “Партії Шарія” та “Лівої опозиції” у судовому порядку вже заборонили партії “Опозиційний блок”, “НАШІ”, “Блок Володимира Сальдо”, “Соціалістичну партію України”, партії “Держава”, “Соціалісти” та“Справедливість та розвиток”. “Прогресивна соцпартія України” подала зустрічний позов, тому розгляд цієї справи перенесено на 23 червня. Також перенесено розгляд заборони “Робітничої партії України (марксистсько-ленінська) — цю заборону мають розглянути 5 липня. 
 
Як повідомляла УМ, діяльність Соціалістичної партії України заборонена восьмим апеляційним судом Львова, а майно партії та всіх її осередків буде передане державі.