Протикорабельні системи є найкращою гарантією розблокування портів України – Зеленський

17:42, 06.06.2022
Протикорабельні системи є найкращою гарантією розблокування портів України – Зеленський

Зеленський вважає, що взяти участь у деблокаді портів зможуть країни, яким Україна довіряє, та готові ризикувати. (Фото Офісу Президента)

Президент України Володимир Зеленський вважає, що прийнятними гарантіями для розмінування та розблокування українських портів на Чорному морі є зброя, яку ЗСУ зможуть розташувати в регіоні.

 

Йдеться про протикорабельні системи, які Україні нададуть союзники найближчим часом.

 

Як інформує Україна молода, про це Зеленський сказав під час зустрічі з журналістами у понеділок.

 

За його словами, Туреччина може стати посередником у деблокаді чорноморських портів для вивезення зерна.

 

«Ми готові до вивезення зерна і ми ламаємо риторику Росії, що це ми не хочемо вивозити і провокуємо продовольчу кризу. Ми готові, але нам потрібен безпековий коридор», - сказав глава держави.

 

При цьому, у відповідь на питання, які гарантії прийнятні для України, щоб розмінувати порти, він заявив:

 

«Зброя, яку ми зможемо розташувати в регіоні. Ми працюємо над цим і отримаємо протикорабельні системи. Це не погрози. Це будуть найкращі гарантії».

 

Зеленський додав, що взяти участь у деблокаді зможуть країни, яким Україна довіряє, та готові ризикувати.

 

Також глава держави заявив, що поки що українські аналітики не бачать реальних ризиків повторного вторгнення в Україну з території Білорусі.

 

Напередодні Bloomberg написав, що Туреччина і росія досягли попередньої угоди про забезпечення експорту українського зерна морським коридором з Одеського порту, Україна інформацію не коментує і до заяв ставиться скептично.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західних партнерів не вірити запевненням президента путіна, що росія не скористається коридором для експорту врожаю через порт Одеси для того, щоб напасти на місто.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Президент Зеленський відвідав передові позиції захисників України на Запоріжжі та в районах Бахмута і Лисичанська.