США засудили нав'язування паспортів рф на окупованому півдні України

14:27, 26.05.2022
США засудили нав'язування паспортів рф на окупованому півдні України

США засудили указ путіна про видачу паспортів рф українцям окупованих територій

США засудили указ Путіна про російські паспорти українцям на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областях.
 
Прессекретар Держдепу США Нед Прайс заявив, що нав’язування паспортів РФ громадянам України є відпрацьованою тактикою контролю з методичок Росії та грубо порушує суверенітет та територіальну цілісність України.
 
Як інформує Україна молода, про це він повідомив під час брифінгу 
 
Він зазначив, що в Кремлі хочуть нав'язати свою волю українців. Водночас у США відкидають всі спроби Москви підпорядкувати собі жителів окупованих територій України.
 
«Ми бачили, як російські сили насильно вивозили людей з окупованої території. Ми бачили, як російські війська перевозили українців у так звані фільтраційні табори. Ми бачили спроби російських військ іншими способами підкорити український народ на цих територіях. Це лише слабко замаскований крок, який є частиною спроб Росії підкорити народ України,
– заявив Прайс.
 
У Європейському Союзі також відреагували на кроки Москви щодо роздачі паспортів на окупованих територіях України.
 
Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас нагадав, що Росія відмовилася від проведення "референдуму" в тимчасово окупованій Херсонській області через відсутність підтримки місцевого населення.
Він наголосив, що такі акти з боку Росії, як видача паспортів, ніхто і ніколи не визнає.
Російські окупаційні сили були змушені відмовитися від усіх ідей проведення "референдуму" в Херсонській області через відсутність будь-якої підтримки. Чому вони думають, що запланована зараз "паспортизація" краще сприйматиметься? І в будь-якому разі, такі акти ніхто й ніколи не визнає,
– написав Маасікас у твітері.
 
Як повідомляла УМ, президент росії володимир путін 25 травня підписав указ про спрощену видачу російських паспортів на Херсонщині й Запоріжжі, частину території яких росіяни тимчасово окупували. У такий спосіб Росія прагне встановити повний контроль над цими регіонами.
 
Окупаційна влада заявила, що всі жителі Херсонської області матимуть право на отримання російського громадянства, також на окупованій території збираються повернути герб часів Російської імперії.
 
Рішення Кремля засудили у МЗС України. Там заявили, що незаконна паспортизація на Херсонщині та Запоріжжі, так само як і в Криму та на тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей, є грубим порушенням суверенітету та територіальної цілісності України.
 
У тимчасово окупованому Маріуполі російські окупанти розпочали фактичну анексію. Війська агресора також розпочали процес надання російських паспортів для маріупольців.