«Безжальна битва»: Україна закликає партнерів пришвидшити постачання зброї

14:30, 24.05.2022
«Безжальна битва»: Україна закликає партнерів пришвидшити постачання зброї

Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав, яка зброя необхідна Україні та закликав надати її у короткі терміни (Фото з відкритих джерел)

Голова МЗС України Дмитро Кулеба звернувся до світових партнерів, аби ті надали зброю для України у максимально короткі терміни. 
 
Як інформує Україна молода, про це він написав на своїй сторінці у Twitter.
 
«Зарано робити висновок, що Україна вже має всю необхідну зброю. Наступ росіян на Донбасі – це безжальна битва, найбільша на європейській території з часів Другої світової війни»,- заявив Кулеба.
 
Міністр закликав західних партнерів пришвидшити постачання зброї та назвав, що саме необхідно Україні.
 
«Закликаю партнерів пришвидшити постачання озброєння та боєприпасів, особливо РСЗВ, далекобійної артилерії, БТР»,- зазначив голова МЗС.
 
У віртуальній зустрічі «Контактної групи з оборони України» для координації допомоги для захисту України від неспровокованого російського вторгнення в форматі Ramstein брало участь 47 країн.
 
Про це йдеться на сторінці Генерального штабу Збройних Сил України.
 
«Неспровоковане і жорстоке вторгнення росії активізувало країни з усього світу, а хоробрість, вміння та мужність українського народу надихнули людей звідусіль», — на цьому наголосив 23 травня 2022 року Міністр оборони США Ллойд Дж. Остін III 
 
Він зазначив, що  допомога країн сприяла українським військовим перемогти росію в битві за Київ — українську столицю, яка була метою російських військ у перші дні війни. Російські війська були відкинуті назад і зараз переміщені та намагаються здобути перемогу, атакуючи східні та південні області України. 
 
Ллойд Остін додав, що країни зібралися для того, щоб допомогти Україні. Наразі приєдналися понад 40 міністрів і начальників оборони, також на засіданні Контактної групи взяли участь декілька нових країн, зокрема Австрія, Боснія і Герцеґовина, Колумбія, Ірландія та Косово. Тож є надія, що зібрання союзників і партнерів буде розширюватися.
 
«Тепер ми досягли значного прогресу з моменту створення контактної групи після саміту в Рамштайні минулого місяця, і сьогодні разом з Міністром оборони України Олексієм Резніковим та його командою ми отримали гостріше та спільне уявлення про пріоритетні вимоги України та ситуацію на полі бою. 
 
Ми також почули дуже приємні оголошення про ще більше безпекової допомоги Україні. Це включає близько 20 країн, які оголосили про нові пакети безпекової допомоги. Інші виступили з новими зобов’язаннями щодо підготовки Збройних Сил України та підтримки їхніх військових систем. Є занадто багато країн, щоб належним чином подякувати всім тут.
 
У цьому є й гуманітарна частина, оскільки країни світу надсилають допомогу українцям, які постраждали від насильства.
 
Ллойд Остін висловив вдячність Данії, Чеській Республіці, Італії, Греції, Норвегії та Польщі, а також відзначив Велику Британію за її провідну роль у безпековій допомозі та постачанні обладнання, яке продовжує надходити в Україну. 
 
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США генерал Марк Міллі своєю чергою сказав, що у зустрічі взяли участь 47 країн. 
 
«Це унікальне зібрання голосів і ресурсів, які охоплюють увесь світ і підвищують наші колективні можливості.
Разом наше завдання — надавати постійну підтримку. Я розмовляю з генералом Валерієм Залужним кожні кілька днів, кілька разів на тиждень.
Я хочу наголосити, що Об’єднані сили — Об’єднані сили США, наша роль полягає в тому, щоб продовжувати підтримувати українських військових доти, поки це необхідно, і ми маємо намір і маємо можливості для цього»,— наголосив він.
 
Тому президент Джо Байден нещодавно підписав законопроєкт про фінансування на 40 мільярдів доларів для допомоги Україні», — сказав генерал Марк Міллі.
 
Міністр оборони України Олексій Резніков назвав успішним друге засідання «Контактної групи з оборони України». Також Міністр оборони України подякував Ллойду Остіну III за його лідерство у форматі Ramstein, до якого приєдналося ще більше країн.
 
«На нашій наступній зустрічі я очікую повідомити про результати використання систем, які сьогодні обговорювали партнери. Вони повинні змінити гру на полі бою», — додав Міністр оборони України на своїй сторінці у Твіттері.
 
Як повідомляла УМ, перша зустріч групи відбулася 26 квітня 2022 року на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині, у якій взяли участь представники оборонних відомств понад 40 країн ЄС, Африки, Близького Сходу і Перської затоки, Азійсько-Тихоокеанського регіону.
 
Тоді Ллойд Остін сказав, що переверне землю і небо, щоб Україна перемогла у цій битві.