Швеція й Фінляндія офіційно подали заявки на вступ до НАТО, фото

11:11, 18.05.2022
Швеція й Фінляндія офіційно подали заявки на вступ до НАТО, фото

Під час офіційної церемонії подачі документів.

Заявки на вступ до Північноатлантичного Альянсу (НАТО) офіційно подали Фінляндія й Швеція у середу, 18 травня.

 

Як інформує УМ, про це 18 травня повідомило агенство Reuters.

 

«Я щиро вітаю заявки Фінляндії та Швеції про вступ до НАТО. Ви є нашими найближчими партнерами, і ваше членство в НАТО підвищить нашу спільну безпеку», - сказав генсек Альянсу Єнс Столтенберг у Брюсселі на нетривалій церемонії, під час якої посли Швеції та Фінляндії в НАТО передали свої листи-заявки.

 

 

Зазначається, що сам процес вступу займе всього кілька тижнів, а ратифікація всіх 30 союзних парламентів може зайняти до року.

 

Після агресії рф проти України, Швеція й Фінляндія, які до цього дотримувалися нейтрального статусу, оголосили про рішення подати заявки щодо членства в НАТО.

 

У вівторок, 17 травня глава МЗС Швеції Анн Лінде підписала відповідну заявку. Цього ж дня фінський парламент проголосував за приєднання країни до Північноатлантичного альянсу.

 

 

Намір урядів Фінляндії й Швеції був переважно підтриманий громадянами та всіма політичними силами в обох країнах. Свою підтримку такого кроку вже висловили більшість членів НАТО й офіційний Брюссель.

 

Як повідомляла УМ, президент Фінляндії Саулі Нііністе та прем’єр-міністр країни Санна Марін публічно оголосили про те, що їхня держава подаватиме заявку про приєднання до Організації Північноатлантичного договору (НАТО) орієнтовно вже за два дні – у вівторок, 17 травня.