Переговорний процес між Україною та рф призупинено - Подоляк

16:26, 17.05.2022
Переговорний процес між Україною та рф  призупинено - Подоляк

Михайло Подоляк підтвердив, що наразі переговори між російською та українською делегаціями стоять на паузі

Переговорний процес у рамках делегацій між Україною та Росією про припинення війни призупинено, оскільки військово-політичне керівництво Росії все ще мислить стереотипно і не враховує змін ситуації в Україні, що відбулися від початку війни. 
 
Як інформує Україна молода, про це заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону.
 
Він наголосив, що переговорний процес залежить від того, як відбуваються події в Україні, а вони суттєво змінилися від початку війни… Він призупинений, оскільки після Стамбульського комюніке якихось суттєвих змін чи зрушень немає. 
 
«РФ все ще залишається у своєму стереотипному мисленні. РФ за ці дні війни так і не зрозуміла, що ситуація в Україні взагалі не така, як вони думали із самого початку… Вони досі живуть у світі, де нібито є український нацизм», - розповів Подоляк. 
 
«Об’єктивно говорячи, переговорний процес дійсно на паузі. Чому? Причин декілька. росія не демонструє ключового - розуміння сьогоднішніх процесів у світі. І своєї вкрай негативної ролі», - сказав він.
 
По-друге, за його словами, росія не розуміє, що в будь-якому сенсі війна йде вже не за правилами, графіком чи планами рф, а спротив України, і спротив професійний, тільки наростає.
 
Подоляк переконаний, що жодних своїх цілей росія не досягне.
 
По-третє, зазначив він, рф не може відмовитися від пропагандистського нагнітання на внутрішньому ринку, і тому політична еліта боїться говорити правду про те, що з війни треба виходити на зовсім інших умовах, ніж було заявлено спочатку.
 
Радник очільника ОП підкреслив, що російський політикум воліє продовжувати переговори як елемент своєї пропаганди тільки для внутрішнього вжитку, тому і в публічному просторі лунають коментарі росіян шантажного типу щодо переговорів.
 
«І нарешті, ключове. росія абсолютно хоче побачити в дії всі пакети міжнародних економічних санкцій і остаточно зрозуміти дійсну «боєздатність» своєї армії, а також втратити залишки своєї репутації. Така, на мій погляд, стратегічна ціль росіян: все або нічого. Тому немає сенсу заважати падінню цієї дивакуватої «імперії», - зауважив Подоляк.
 
На його погляд, сьогодні взагалі не йдеться про «вихід чи не вихід» з переговорного процесу української делегації, а йдеться тільки про доцільність і конкретику на даному етапі.
 
«Буде конкретика - будуть продовжені політичні переговори», - додав радник керівника Офісу глави держави.
 
Як повідомляла УМ, останні очні переговори між українською та російською делегаціями, які очолюють Давид Арахамія та Володимир Мединський, відбулися 29 березня у Стамбулі. Сторони обговорили фундаментальні положення переговорного процесу.

Українська делегація виступила тоді з низкою пропозицій щодо припинення війни, серед яких - підписання міжнародного договору про гарантії безпеки для України.