Генсек ООН має скласти повноваження, якщо не забезпечить евакуацію з Маріуполя - Чалий

13:40, 25.04.2022
Генсек ООН має скласти повноваження, якщо не забезпечить евакуацію з Маріуполя - Чалий

Експосол України в США Валерій Чалий розкритикував дії генсека ООН Антоніу Гуттереша (Фото з відкритих джерел)

Експосол України в США Валерій Чалий закликав Генерального  секретаря ООН Антоніу Гуттереша подати у відставку, якщо той після поїздки до москви та перемовин з путіним та лавровим виявиться неспроможним забезпечити гуманітарний коридор із Маріуполя.
 
Як інформує Україна молода, таку думку дипломат висловив у інтерв’ю «Радіо НВ».
 
«Ви уявіть собі – ООН абсолютно не спромоглася відреагувати на безпекові виклики, їй залишились тільки гуманітарні. Якщо вони й тут не покажуть результату, то пан Гуттереш має взагалі скласти свої повноваження, якщо він не зробить гуманітарний коридор у Маріуполь», - сказав Чалий.
 
Він зауважив, що війна росії проти України є викликом світовій безпеці, на який ООН не може не реагувати, однак Генеральний секретар Організації вирішив відвідати нашу країну лише через два місяці після її початку.
 
«Через два місяці війни, після Бучі і після всього, пан Гуттереш нарешті вирішив поїхати в Україну, тому що критика була серйозна. У багатьох публікаціях писали: якщо не буде цієї поїздки, то про ООН взагалі можна забути», - зазначив Чалий.
 
Водночас, на його думку, рішення Гуттереша відвідати спершу москву, а потім Київ - «це не помилка, це, на жаль, дуже свідомий крок».
 
Експосол додав, що мав особисті зустрічі з Генеральним секретарем ООН і вважає його гарним політиком і досвідченим дипломатом.
 
«Але час так змінився, що не можна бути просто гарним політиком, треба досягати результату. Не можеш досягати – сходь з історичної арени, давай дорогу іншим», - вважає Чалий.
 
Як відомо, президент Володимир Зеленський  розкритикував Генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша за рішення відвідати росію перед візитом в Україну і заявив, що Київ очікує від нього стовідсоткової підтримки.
 
Як повідомляла УМ, координатор ООН з кризи в Україні Амін Авад закликав припинити  і зробити паузу у бойових діях у Маріуполі просто зараз для евакуації заблокованого у місті мирного населення.