Україна розглядає військовий і дипломатичний шляхи розблокування Маріуполя – Зеленський

21:24, 21.04.2022
Україна розглядає військовий і дипломатичний шляхи розблокування Маріуполя – Зеленський

Володимир Зеленський на спільній пресконфренції з Педро Санчесом та Метте Фредеріксен. (Фото Офісу президента)

Україна розглядає два можливі шляхи для розблокування міста Маріуполь – військовий і дипломатичний.

 

Для реалізації військового шляху українській армії потрібна відповідна зброя від міжнародних партнерів.

 

Як інформує Україна молода, про це розповів Президент України Володимир Зеленський на спільній пресконфренції з прем'єр-міністрами Іспанії Педро Санчесом та Данії Метте Фредеріксен у Києві в четвер.

 

«Розблокування міста Маріуполя можливе декількома шляхами. Є військовий шлях, до нього треба готуватись, і ми готуємось, щоб бути потужними. І тут потрібна допомога наших партнерів. Самим нам складно, нам потрібна відповідна зброя. Але ми думаємо про це», - сказав глава держави.

 

 

При цьому, другим шляхом він назвав дипломатичний, гуманітарний, який можна реалізувати дуже швидко. І почати варто хоч б з обміну «поранених на поранених».

 

«Ми запропонували декілька варіантів навіть не напряму, а через посередників, у форматі обміну. Ми говорили про обмін військових. Ми готові. Ми цінуємо наших військових і нам не потрібно "подарунків". Ми не очікуємо від РФ людяності і гуманітарних кроків… Там більше 400 поранених у цій цитаделі. Це тільки військові. Також є поранені цивільні», - зазначив Зеленський.

 

І додав, що Україна готова до обміну військових на військових, а також розраховує повернути рідним і тіла загиблих, які знаходяться в Маріуполі.

 

Президент нагадав, що була спроба через посередництво Туреччини організувати евакуацію маріупольців і захисників міста, але наразі цю пропозицію рф не підтримала.

 

«Усі варіанти ми росіянам запропонували», - наголосив Зеленський. І додав, що українська влада на постійному контакті з українськими бійцями.

 

За його словами, українські захисники також хочуть забрати з Маріуполя тіла побратимів, щоб з почестями поховати їх у вільній Україні.

 

Зауважимо, що в четвер, 21 квітня, міністр оборони рф Сергій Шойгу «переможно доповів» президенту путіну про нібито «звільнення Маріуполя», але потім додав, що у місті залишаються «понад дві тисячі» українських захисників.

 

Попри те, що більша частина міста захоплена окупантами, українські військові чинять опір та звітують про ліквідацію росіян.

 

Тоді як російська армія завдає ударів по "Азовсталі", де тримають оборону захисники України, надважкими авіабомбами.

 

Як повідомляла «УМ», морпіхи 36-ї бригади і бійці «Азову», які спільно боронять територію «Азовсталі» у Маріуполі, врятували життя пів тисячі бойових побратимів із Держприкордонслужби і Нацполіції, які боронили порт міста і опинилися в оточенні.

 

Спецоперація захисників України була настільки стрімкою і неочікуваною для ворога, що він поніс чималі втрати, тоді як оборонці порту приєдналися до оборонців «Азовсталі».