Обмін Медведчука: на захисників Маріуполя чи британських добровольців

18:24, 18.04.2022
Обмін Медведчука: на захисників Маріуполя чи британських добровольців

Затриманий Віктор Медведчук благає свого кума путіна про допомогу. (Скріншот відео)

Затриманий СБУ кум путіна Віктор Медведчук звернувся до президента України та президента росії з проханням обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя. 
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться у повідомленні СБУ в понеділок.
 
«Я, Медведчук Віктор Володимирович, хочу звернутись до Президента України Володимира Зеленського та президента рф володимира путіна з пропозицією обміняти мене на захисників і мешканців Маріуполя, які перебувають у заблокованому місті й не мають безпечного виходу через гуманітарні коридори».
 
Дружина Медведчука Оксана Марченко раніше заявляла, що він згоден на обмін, якщо Україна та росія домовляться про таке. Проте Марченко пропонувала обміняти чоловіка на двох громадян Великої Британії, які нібито воювали у складі підрозділів 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ в Маріуполі, а тепер опинились у російському полоні. 
 
 
 

У свою чергу російське телебачення показало цих двох британців— Шона Піннера та Айдена Асліна, яких захопили в полон російські військові в Україні. Бранці звернулися до прем’єр-міністра Британії Бориса Джонсона  з проханням обміняти їх на проросійського політика Віктора Медведчука, якого утримує українська влада.

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Sky News.
 
Колишній дипломат лорд Рікеттс сказав, що це «створило справді складну проблему для британського уряду».
 
Він зазначив, що громадянам Великобританії рекомендували не їздити в Україну та сказали, що уряд не зможе допомогти, якщо вони раптом потраплять у біду.
 
Проте родина пана Піннера заявила, що він не був волонтером чи найманцем і офіційно служив в українській армії після переїзду в Україну у 2018 році. У нього також є дружина українка.
 
Неможливо встановити, чи є це звернення щирим. За словами лорда Рікеттса, дуже схоже, що чоловіки говорили «під примусом», а росія використовувала «зручну можливість залучити британський уряд для тиску на президента Зеленського», щоб звільнити Медведчука.
 
Як відомо, у Маріуполі залишаються 100-130 тисяч людей. Окупанти постійно обстрілюють цивільну інфраструктуру. Мирні жителі не можуть виїхати з міста через дії російської армії — обстріли не припиняються навіть після домовленостей про гуманітарні коридори.
 
За попередніми оцінками місцевої влади, в Маріуполі загинули 20 тисяч мирних жителів. 
 
Як повідомляла УМ, голова СБУ Іван Баканов подякував усім співробітникам СБУ, зокрема, слідчим і контррозвідникам української спецслужби за успішну спецоперацію із затримання лідера ОПЗЖ і кума путіна Віктора Медведчука. ФСБ рф намагалась вивезти нардепа-втікача спочатку до Придністров’я, а згодом – до Москви. СБУ затримала його на виїзді з Київської області.
 
Читайте також: Личаківський районний суд Львова обрав затриманому нардепу Віктору Медведчуку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою і без права внесення застави.