Зеленський побував у Бучі і дорікнув путіну за затягування перемовин

18:44, 04.04.2022
Зеленський побував у Бучі і дорікнув путіну за затягування перемовин

Зеленський відвідав багатостраждальне місто Буча та поспілкувався з тими, кому вдалося залишитися живим (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський після звільнення Київщини відвідав зруйновану ворогом Бучу в понеділок.

 

Саме тут російські військові  масово знищували мирне населення. Про це свідчать виявлені сотні вбитих украінців на узбіччях доріг.

 

Глава держави прохав дорогою зі знищеною російською технікою та поспілкувався з місцевими жителями. Опісля він заявив, що чим довше Росія затягуватиме з зустріччю президентів України та рф, тим гірше для неї самої.


Як інформує Україна молода, про це він сказав під час своєї поїздки до Бучі Київської області, передає Офіс президента.

 


Зеленський зазначив, що навіть після побаченого у місті він вважає усе ще можливим обговорювати мир із Росією: «Так, тому що Україна має набути миру. Ми у Європі 21 століття. Ми продовжимо дипломатичні та військові зусилля".


І наголосив, що чим довше РФ затягуватиме процес зустрічі, тим гірше для неї і для цієї війни.


«Тому що з кожним днем, коли заходять наші війська та деокупують ті чи інші території – ви бачите, що відбувається. Дуже складно розмовляти, коли бачиш, що вони тут наробили.


Щодня там знаходять людей у бочках, у льохах, задушених та просто замучених. Тому я вважаю, що їм (росіянам) потрібно, якщо є чим думати, то думати швидше»,— зазначив Зеленський.

 

 

Побачивши, які звірства здійснювалися російськими терористами у місті, глава держави відреагував на заяву Меркель про відмову Україні в НАТО, пояснивши чому саме він запрошував її приїхати і подивитися на закатованих жінок та дітей в місті. 


«Я думаю, що вона мій сигнал чудово почула. І не лише вона – я звертався до лідерів Європи, і пана Саркозі, які, як відомо, ухвалювали важливі рішення. Вони – скажімо так – були під впливом Російської Федерації, та кількох інших лідерів. Але насамперед під РФ та внутрішнім істеблішментом, коли вони приймали рішення щодо України.


Вся ця історія, інсинуації про "відкриті двері в НАТО" для України ми знаємо, що більшість європейських держав-членів НАТО підтримували Україну як можливого члена Альянсу – тоді ще у Бухаресті (2008 року).


І чудово знаємо, хто ті лідери. І я вважаю, що Ангела серед тих лідерів, лідерів провідних країн, від яких залежало рішення, чи бути Україні членом НАТО. Я вважаю, те, що відбувається – це ігри в піддавки з РФ, дати можливість їм зміцнитися та відчути, що вони, власне, впливають на Європейський Союз",— зазначив президент. 

 


Зеленський ще раз повторив своє запрошення для колишніх і нинішніх лідерів Європи приїхати на місце до Бучі та інших міст Київської області, щоб переконатися в наслідках політики поступок РФ.

 

Як повідомляла УМ, колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель, попри численні воєнні злочини росіян на Київщині, вважає правильною позицію ФРН у 2008 році - не приймати Україну до НАТО. 

 

Водночас, Меркель підтримала міжнародні зусилля щодо припинення російської загарбницької війни в Україні, але  на запрошення Зеленського приїхати в Бучу не відреагувала.