Ще один український фронт – внутрішні зрадники

11:55, 04.04.2022
Ще один український фронт – внутрішні зрадники

Ми переможемо! Ми приречені на перемогу!

Ми будемо чорнобаїти орків аж до москви.  Звісно, переможемо, бо ми приречені на перемогу.

 

Але місяць війни  вже змушує виявляти, оприлюднювати  болючу червоточину зрад і колаборацій посеред сторінок трагічно - героїчної книги нашої визвольної війни, яку Україна пише й транслює всьому світу у стримі.

 

Оглядаючи все, що відбувається щосекунди в нашій воєнній дійсності, напрошується певне спостереження, що, здебільшого, легше окупантам дістаються ті території, - що й призвело до  загибелі українців і подекуди, встановлення тимчасових мокшанських порядків, - де серед керівного складу різного рівня влади виявлялись зрадники.

 

Чужі серед своїх

 

Наразі, у коловороті безлічі трагічних подій, можливий лише побіжний погляд на персоналії та характер зрадників, котрі сприяли просуванню ворога, а тому видно не всю їх кількість. На жаль, їх більше.   Війна зняла чимало масок.  

 

Скажімо, коли 17 березня 2022 року російські окупанти тимчасово захопили населені пункти в Маріупольському районі, мешканець села Малоянисоль, котрий раніше працював у поліції, перейшов на бік окупантів  і публічно заявив про співпрацю з ворогом. Він зайняв псевдопосаду у так званому Мангушському РВВС МВС «ДНР». Нещодавно йому оголосили підозру. Але свою лепту до загальної Маріупольської біди він встиг внести.   

 

У Мелітополі на співпрацю з окупантами згодилась заступниця міського голови.

 

Під важким пресом орків Херсонщина – серед зрадників називають  регіонального керівника СБУ. Також звинувачується у співпраці з ворогом  начальник водоканалу міста Каховка. Звідси подається вода в окупований Крим.

 

На вимученій окупантом  Чернігівщині – така ж колаборація у регіональній службі безпеки України. 

 

У  Балаклії  багатостраждальної Харківської області міський голова  пішов на співпрацю з рашистами. А вони у «вдячність» зруйнували районну лікарню.  Лікарі та пацієнти опинились у небезпеці.

 

Цих ганебних і надзвичайно важких ситуацій було б менше, якби до війни всі судді були на всі сто відсотків  віддані присязі й Конституції України і приймали рішення не «50 на 50» щодо колаборантів, а категорично  – за зраду жодних послаблень.

 

Якби до, а не після початку війни  турборежим у ВР не легковажив та, вчасно включивши здоровий глузд,  проголосував за законопроєкт Петра Порошенка про встановлення кримінальної відповідальності  за колаборацію.  

 

Якби служба безпеки України була відповідальнішою і прискіпливо ставилась до кожного навіть натяку на зазіхання на інтереси  України. Відповідно, якісніше чистила свої ряди та всіх поставлених на службу України,  -  і силовиків, і державних службовців, і народних депутатів,і бізнес, і культуру,  і т.д..  Адже про те, що в згаданих середовищах  чимало росіянських «друзів»  може розповісти  навіть кожна українська  праска.

 

І ще стільки «якби»..

 

От і  легкий прорив рашистських танків на певних ділянках Сумщини місцеві силовики пов’язують із тим, що в тих районах  на відповідальних посадах працюють люди скандально відомого, підозрюваного у проросійській, відповідно, антиукраїнській діяльності нардепа Андрія  Деркача.

 

 І не Деркачем єдиним

 

Нагадаємо, що в минулому році американський уряд  запровадивсанкції проти агентів російського впливу в Україні. Управління контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США застосувало штрафні заходи проти семи громадян України та чотирьох організацій, які є частиною пов’язаної з Росією мережі закордонного впливу, в центрі котрої стоїть народний депутат України Андрій Деркач. Цим фізичним та юридичним особам закидають, зокрема, втручання у вибори в США.

 

Ідеться про екснардепа Олександра Онищенка, прокурора Костянтина Кулика, експрацівника посольства України у Вашингтоні Андрія Теліженка, нардепа від «Слуги народу» , ексжурналіста Олександра Дубінського, а також «пов’язаних з Андрієм Деркачем» Антона Симоненка, Дмитра Ковальчука та Петра Журавля.

 

 Нардепа Андрія Деркача Мінфін США називає агентом російських спецслужб з понад 10-річним стажем, який проводив кампанію з дезінформації американців, щоб вплинути на результати місцевих президентських виборів. Дубінський, Кулик, Теліженко та Онищенко, стверджують у відомстві, публічно підтримували цю кампанію.

 

У травні 2020 року Деркач оприлюднив записи телефонних розмов, на яких нібито 2015 року тодішній президент України Петро Порошенко розмовляє з тодішнім віцепрезидентом США Джо Байденом. На основі цих плівок Деркач і Дубінський стверджували про зовнішній вплив на Україну, а також про корупційні афери. Дубінський особливо активно виступав за те, щоб компетентні органи «дали хід» цим плівкам.

 

Загалом же риторика Дубінського багато в чому нагадувалатези кремлівських пропагандистських каналів, і це стосується не тільки його виступів проти запровадження української мови в усіх публічних сферах. Можна пригадати, як у листопаді позаминулого року Дубінський, ніби повторюючи слова російського президента Путіна, стверджував, що не варто поспішати з визнанням перемоги Байдена, що треба дочекатися офіційних результатів. Хоча вже більшість світових лідерів привітали новообраного президента США.

 

Відтак в українському політикумі склалася доволі цікава ситуація. От існує такий собі депутат Андрій Деркач, щодо якого США запроваджуючи санкції, вказали, що він «вже понад десять років є активним російським агентом, який підтримує тісні зв'язки з російськими спецслужбами». І тут або українські спецслужби мали б жорстко зайнятися Деркачем, прокуратура мала б відкрити проти нього справу, ВРУ мала б позбавити його мандату. Або Київ мав би виступити із заявою на його захист, мовляв,«сталася жахлива помилка». Але не було ні першого, ні другого.

 

І є народний депутат Дубінський, проти якого запроваджено санкції 11 січня 2021 року як щодо «агента російських впливів». Далі знову йшла гра в мовчанку. Хоча тут уже волати треба було, адже йдеться фактично про представника влади, звинуваченого у зраді.

 

Отже, запроваджені Вашингтоном санкції полягають у тому, що все майно та інтереси у власності фігурантів чорного списку, які перебувають під юрисдикцією США, заблоковані, а громадянам США заборонено співпрацювати з ними. Крім того, заблоковані й будь-які організації, що на 50% чи більше належать цим особам.

 

Важко зараз сказати, наскільки ефективні  ці карні заходи самі собою. Утім їхня дієвість виявляється вже бодай у тому, що згадані особи отримали, так би мовити, «чорну мітку». Адже в часи, коли вже на сході України йшла війна з Росією, коли вже були окуповані Крим і частина Донбасу, вони були названі агентами впливу агресора.

 

Фактично американські санкції є оголошенням українських громадян-фігурантів списку державними зрадниками у часи війни. Традиційно такі вчинки каралися якнайсуворіше.

 

Нас  у всій цій історії бентежить ще й  питаннятого - скільки ще ми покладатимемося на Сполучені Штати у справі виявлення й засудження наших вітчизняних  корупціонерів і зрадників? Чому Павла Лазаренка, Дмитра Фірташа, Андрія Деркача чи Олександра Дубінського може карати лише американська влада? Чим у цей час займалася наша СБУ, Генеральна прокуратура, інші компетентні органи? А то у всіх добре виходило тільки перед виборами хвалитися майбутніми посадками.

 

Їх, на жаль, ціла гвардія! Тих, кого перед усім Україна давно мала б оголосити персонами нон-грата.

 

А повномасшабна  війна сьогодення  додасть ще чимало фактів  для роздумів щодо внутрішніх ворогів і зрадників.

 

Пересидіти в затишку, доки вбивають твоїх земляків

 

Подивимось на  ще один  бік гнилі людської натури, що її проявляє війна.

 

Скажімо,  голова Сумської  військової  облдержадміністрації  Дмитро Живецький цілий місяць з початку війни із відносно затишного Тернополя активно роздавав інтерв’ю,  розповідаючи про те, що відбувається в області та як героїчно  бореться його Сумщина з агресором.

 

І повернувся в Суми через місяць, аж після того, як ЗСУ звільнили один із районних центрів – Тростянець. Хіба цей факт не  волає про негайну потребу у серйозній, гострій  постановці питання щодо міри відповідальності за, щонайменше,  не усвідомлення  ні ступеня  цієї відповідальності, ні  поєднання своєї суспільної  ролі з власними  переконаннями.  

 

Отже, в той час, коли  на Сумщині окупанти знищували цивільних, керівник області перечікував у тилу.

 

Вочевидь, голова Сумської ОВА бере приклад зі статуснішого чиновника – народного депутата від «Слуги народу» Миколи Тищенка. Його  звинувачували в тому, що  під час війни «воює» на Закарпатті, прикинувшись переселенцем. Нардеп періодично з'являвся в оздоровчо-рекреаційному комплексі «Косино». Номери тут в середньому коштують 10 тисяч гривень за добу. При цьому Тищенко не соромився вимагати для себе безкоштовні обіди. Повний триндець!

 

Однак, одіозний народний депутат  Тищенко таки повернувся в Київ на засідання сесій ВР. Але щойно з’явився у Верховній Раді – знову відзначився, втрапивши  у  черговий конфуз. Так, під час виконання гімну замість того, щоб  тримати руку на серці,Тищенко поклав ліву руку до правої половини грудей.

 

«Це рідкісний медичний випадок, серце праворуч», «Мабуть у нього у правій кишені гаманець», «Декстрокардія? Ніт, просто котлета там»,– жартують користувачі у коментарях.

 

Дуже важливо, що  президентові у такій ситуації мовчати категорично не можна. При чому говорити й діяти треба негайно. Уже вчора. 

 

Адже російської агентури в Україні чимало. Вона тут розросталася,  фінансувалася  і досить комфортно себе почувала десятиліттями. Це нечувана, варта суворого покарання  легковажність, в умовах такого агресивного, дикого,  раніше жахливо брязкаючого зброєю, а тепер, по-звірячому вбиваючого українців,  сусіда  поряд.