Рада хоче відправити Московський патріархат услід за російським кораблем

21:51, 30.03.2022
Рада хоче відправити Московський патріархат услід за російським кораблем

Депутатка Інна Совсун відправили РПЦ услід за російським кораблем. (facebook.com/sovsun.inna)

За місяць повномасштабної війни з УПЦ Московського патріархату добровільно перейшли до Православної церкви України 28 громад урізних областях України.

 

Про це повідомила у фейсбуці народна депутатка від «Голосу» Інна Совсун.

 

Передбачаючи такий природній процес, 21 березня Священний Синод ПЦУ ухвалив рішення «Про надзвичайний порядок прийняття до Православної Церкви України». Воно стосується духовенства і вірян, які перебувають в юрисдикції Московського патріархату в Україні (УПЦ МП), але «розуміючи реальний стан справ, усвідомлюють свій справжній канонічний та громадянський обов’язок та нині починають шукати способи відмежуватися від Російської Православної Церкви».

 

У ПЦУ наголошують, що РПЦ «через своїх керівників фактично підтримала війну в Україні та є одним із її натхненників». «Знаємо, що є різні настрої в єпархіях МП: хтось просто взяв паузу і тимчасово не поминає на богослужіннях патріарха Кирила, хтось зважується на більш радикальні кроки. Зокрема, є й ті, хто вже зараз твердо вирішив розірвати будь-які стосунки з МП та приєднатися до Православної Церкви України. Саме для них – згадане рішення Священного Синоду ПЦУ», – йдеться в повідомленні пресслужби ПЦУ.

 

Водночас народні депутати пішли ще далі: поки парафії Московського патріархату «дозрівають», вони пропонують раз і назавжди вирішити питання ворожої російської церкви в Україні. Наразі в парламенті зареєстровано два законопроєкти про заборону Московського патріархату.  

  

На сайті Верховної Ради вже оприлюднено законопроєкт №7204 «Про заборону Московського патріархату на території України», який внесла позафракційна депутатка Оксана Савчук (представляє партію ВО «Свобода»). Як ідеться в пояснювальній записці, метою його ухвалення «є захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні».

 

Цей документ передбачає, що:

 

  • вся церковна власність релігійних організацій РПЦ та її керівництва впродовж 48 годин з дня набрання чинності націоналізується;
  • релігійні громади протягом 14 днів можуть змінити своє підпорядкування — тоді церковне майно залишається за ними;
  • Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська лаври та інші архітектурні пам’ятки державного значення, що перебувають у власності або користуванні Московського патріархату, переходять у власність держави;
  • під час зміни підпорядкування парафій РПЦ, СБУ має вивчити, чи не співпрацювали вони з окупантами, а винних притягнути до відповідальності.

 

Уже згадана вище депутатка Інна Совсун повідомила у фейсбуці, що також зареєструвала аналогічний законопроєкт.

 

«Без зайвих вступів і передмов. Зареєструвала законопроєкт про заборону РПЦ, раніше відомої як УПЦ Московського патріархату, - написала вона.—Керівник РПЦ — патріарх кіріл —по суті благословив рашистських військових на війну з Україною. Після літургії на свято Торжества православ'я в масквє та подарував ікону командувачу росгвардії золотову».

 

Вона нагадала, що представників РПЦ неодноразово ловили на розвідувально-диверсійній діяльності.Так, 25 лютого року у Київській області біля Гостомеля затримали протоієрея Михаїла Павлушенка, який допомагав російській армії.

 

16 березня у Києві затримали священника отця Онуфрія. Під час обшуку його будинку виявилидокази того, що він співпрацював зі спецслужбами рф.

 

22 березня Національна поліція повідомила, що у Києві затримали диверсанта — монаха одного із храмів РПЦ, якого також підозрюють у розвідувально-диверсійній діяльності.

 

«Таких прикладів багато. Розгалужена розвідувально-диверсійна структура РПЦ багато років працювала і продовжує працювати на путіна, - додає Совсун. - Зараз більшість депутатів Верховної Ради мені кажуть — законопроєкт не на часі. Провокуватиме рашистів. Навіть не знаю, як це коментувати.РПЦ повинна зникнути. Це питання безпеки України — нашої сьогодні і наших дітей — завтра».

 

Народна депутатка, розуміючи, що розгляд законопроєкту все ж займе якийсь час, закликала громади та монастирі Московського патріархату брати приклад з парафій, які вже зважилися на перехід до ПЦУ, та «об'єднуватися довколо Києва, а не москви».І додала на «общєпонятном»: «Російська церква, іді на…уй».

 

Які кроки передбачає законопроєкт від Інни Совсун наразі невідомо, оскільки він іще не опублікований на сайті ВР.

 

Мирополит ПЦУ Олександр Драбинко, який до створення помісної української церкви також перебував у лавах УПЦ МП, відреагував на дискусії, які спричинила поява депутатської ініціативи.  

 

«Сьогодні точиться багато розумних і нерозумних розмов щодо законопроекту «Про заборону Московского патріархату на території України». Вважаю доцільним і своєчасним, - наголосив він у своєму дописі в фейсбуці.-Історія України знає подібні аналоги - це заборона Компартіі і радянської символіки. Суспільство з того має позитивний результат для свого оздоровлення. Інстинкт самозбереження керівництва УПЦ МП як структури, має підказати їй вихід із цієї критичної, історично виправданої ситуації: Скликання Собору (можливо і онлайн) та проголошення Заяви про вихід зі складу РПЦ (Московского патріархату). Далі історія і українське суспільство розставлять все на свої місця. Для тих хто хоче попасти під санкції Закону, участь в Соборі не обов’язкова».

 

Нагадаємо,  у Смілі на Черкащині священники УПЦ МП закликали митрополита Онуфрія розірвати стосунки з РПЦ.