Дуда розкритикував Орбана за ставлення до війни в Україні

16:38, 27.03.2022
Дуда розкритикував Орбана за ставлення до війни в Україні

Президент Польщі Анджей Дуда/ (facebook.com/andrzejduda)

Президент Польщі Анджей Дуда розкритикував пасивну позицію президента Угорщини Віктора Орбана щодо вторгнення рф до України. Цю позицію польському лідеру зрозуміти важко.

 

Адже тоді як в ході цієї війни гинуть тисячі людей, Орбан і його уряд постійно повторюють, що Будапешт «має триматися осторонь цієї війни».  

 

Як повідомляє Україна молода, про це президент Польщі Анджей Дуда сказав у інтерв’ю телеканалу TVN24.

 

«На даний момент перед обличчям російської агресії в Україні, загибеллю тисяч людей в Україні, мирних жителів, бомбардування житлових масивів, знищення багатоквартирних будинків російською армією, тих злочинів за визначенням міжнародного права, мені важко зрозуміти таке ставлення (Орбана - ред.)», - сказав пан Дуда.

 

За його словами, Віктор Орбан «перебуває у складній ситуації», але його політика дуже дорого обійдеться Угорщині.

 

«Чи не він привів Угорщину до практично повної залежності від росії… У них є АЕС, яка виробляє енергію для Угорщини, кілька років тому вони уклали контракт з російськими структурами на модернізацію цієї станції, тому ця залежність величезна», - сказав президент Польщі.

 

Він підкреслив, що енергетична залежність від росії є проблемою багатьох країн Євросоюзу, тому не вдалося запровадити санкції на закупівлю паливно-енергетичних ресурсів, але на відміну від Угорщини країни ЄС передають зброю Україні, тому позицію Угорщини важко зрозуміти.

 

Зауважимо, що днями міністр оборони Чехії Яна Чернохова відмовилась їхати до Угорщини на зустріч голів оборонних відомств Вишеградської четвірки через позицію Будапешта.

 

Як повідомляла «УМ», на початку війни Угорщина заборонила транзит летальної зброї для України своєю територією.

 

Потім Будапешт міняв свою позицію, але продовжує демонструвати неабияку пасивність щодо війни в Україні, аде для уряду Орбана важливі газові контракти з Кремлем зі знижками, які було отримано незадовго до війни.