Неймовірні українці мають хребет і багато мужності – Байден

22:51, 25.03.2022
Неймовірні українці мають хребет і багато мужності – Байден

Байден і Дуда у Жешуві детально вивчали мапу України (на задньому плані). (facebook.com/POTUS)

Президент США Джо Байден не приховувує свого захвату від українців та їхньої мужності під час опору російським окупантам.

 

Як інформує Україна молода, про це Байден неодноразово казав під час свого візиту до Польщі в рамках європейського турне у п’ятницю.

 

Зокрема, під час зустрічі з американськими військовими 82-ї повітряно-десантної дивізії на базі в Польщі господар Білого дому сказав:

 

«В українців є хребет. Вони мають багато мужності. Подивіться, як вони наступають… Жінки, молоді люди стоять перед чортовим танком і просто кажуть, що не підуть і стоятимуть на своєму. Вони неймовірні!».

 

Президент США підкреслив: «Ставки у війні, яку розв’язала Росія в Україні, виходять далеко за межі українських кордонів. Питання в тому, хто переможе? Чи переможе демократія й цінності, які ми поділяємо? Або автократії переможуть? Ось, що насправді поставлено на карту».

 

 

Вже під час зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою в місті Жешув Джо Байден детальніше торкнувся проблематики російського вторгнення.

 

За його словами, путін є справжнім воєнним злочинцем, і зусилля цивілізованого світу мають бути зосереджені на тому, щоб зупинити його і допомогти Україні.

 

Спілкуючись з представниками міжнародних неурядових організацій, які допомагають українським біженцям, Байден нагадав, що в Україні 10 млн людей змушені були залишити свої домівки через війну, зокрема 3,8 млн, у тому числі мільйон дітей, виїхали з країни.

 

"Я бачив ці катастрофи, дітей, немовлят, матерів. Не треба розуміти їхньої мови, а достатньо подивитися їм глибоко в очі, цей біль, який є в їхніх очах... Немає нічого гіршого для батьків за страждання дітей", - зауважив американський лідер.

 

І додав, що сотні тисяч людей відрізані від допомоги, як у Маріуполі: "Це неможливо уявити, ми бачили таке хіба що у фільмах жахів".

 

Він акцентував, що Захід об’єднався у питанні санкцій, що могло бути "певною несподіванкою" для росії. Щодо рф уже накладено “найжорсткіші у світовій історії” санкції.

 

Байден також висловив жаль з приводу того, що не може відвідати Україну і побачити на власні очі, що там відбувається, бо йому "не дозволяють це зробити". На його думку, потрібно збільшувати зусилля і координувати допомогу з урядом України, оскільки у Києві найкраще знають, що потрібно країні.

 

І додав, що США готові надати додатково 1 мільярд доларів на гуманітарну допомогу та прийняти до 100 тисяч українських біженців, що тікають від російської агресії.

 

 

Нагадаємо, президент США Байден розпочав дводенний візит до Польщі. У п'ятницю він перебував у Брюсселі та у польському Жешуві, а в суботу буде у Варшаві.

 

Як повідомляла «УМ», раніше президент США Джо Байден презирливо назвав президента рф володимира путіна «кривавим диктатором» і «головорізом».