Україна і росія провели перший повноцінний обмін військовополоненими

17:23, 24.03.2022
Україна і росія провели перший повноцінний обмін військовополоненими

Додому повертаються 19 українських цивільних моряків із рятувального судна "Сапфір", яких захопили біля острова Зміїний. (Фото: minre.gov.ua)

Перший повноцінний обмін військовополоненими між Україною і росією у форматі «десять на десятьох» відбувся за наказом Президента Зеленського у четвер, 24 березня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила віцепрем'єр Ірина Верещук у соцмережах.

 

За її даними, в обмін на 10 захоплених у полон окупантів Україна витягнула 10 наших військовослужбовців.

 

«Також, сьогодні ми відправили до росіян 11 цивільних російських моряків, яких ми врятували із затопленого судна біля Одеси.

 

У результаті цього обміну додому повертаються 19 українських цивільних моряків із рятувального судна "Сапфір". Вони були захоплені окупантами при спробі забрати наших військових з острова Зміїний», - написала пані Верещук.

 

Зазначається, що за умовами обміну, сам рятувальний корабель «Сапфір» також буде повернений Україні та буде відправлений до порту в Туреччині.

 

Нагадаємо, 26 лютого цивільне рятувальне судно "Сапфір" в рамках гуманітарної місії спробувало з'ясувати долю захисників острова Зміїний, але судно захопили російські окупанти. Судно разом із полоненими моряками завезли в окупований Севастополь.

 

Як повідомляла «УМ», раніше українська влада також обміняла 9 російських строковиків на полоненого мера Мелітополя Івана Федорова, якого викрали 11 березня.