США і Польща офіційно визнали воєнні злочини рф в Україні

01:39, 24.03.2022
США і Польща офіційно визнали воєнні злочини рф в Україні

Сейм Польщі рішуче засудив акти тривалого насильства, воєнні злочини, злочини проти людства, вчинені рашистами в Україні. (wiadomosci.onet.pl)

Державний департамент США звинуватив військовослужбовців російської федерації у скоєнні воєнних злочинів на території України.

 

Водночас, польський Сейм ухвалив резолюцію про вчинення росією військових злочинів і злочинів проти людства, а також порушення прав людини в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві Державного секретаря США Ентоні Блінкена на сайті Держдепу в ніч на четвер.

 

Про рішення Сейму інформують польські ЗМІ.

 

Так, пан Блінкен заявив: "Сьогодні я можу оголосити, що, ґрунтуючись на наявній на даний момент інформації, уряд США вважає, що російські військові скоїли військові злочини в Україні. Наша оцінка ґрунтується на ретельному аналізі доступної інформації з відкритих та розвідувальних джерел".

 

За його даними, з моменту початку неспровокованої та несправедливої ​​війнипрезидентросіїпутінрозв'язавбезжальненасильство, якепризвелодозагибелітаруйнуваньповсійУкраїні.

 

"Ми бачили численні повідомлення, що заслуговують на довіру, про невибіркові напади і напади, навмисно спрямовані проти цивільних осіб, а також про інші злодіяння. Російські війська зруйнували багатоквартирні будинки, школи, лікарні, критично важливі об'єкти інфраструктури, цивільний транспорт, торгові центри та машини швидкої допомоги, внаслідок чого тисячі ні в чому не винних мирних жителів було вбито або поранено", - заявив держсекретар.

 

У заяві наголошується, що багато з об'єктів, по яких завдавали ударів російські війська, були чітко ідентифіковані як цивільні особи, які використовуються.

 

"У тому числі й маріупольський пологовий будинок, як прямо наголосили у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини від 11 березня. Сюди належить удар по маріупольському театру, чітко позначеному словом "діти" великими літерами, видимими з неба. Сили путіна використовували таку ж тактику в Грозному, Чечні, і Алеппо, де вони посилили бомбардування міст, щоб зламати волю людей. Їхня спроба зробити це в Україні знову потрясла світ і, як правильно зазначив президент Зеленський, "омила народ України кров'ю та сльозами", - йдеться у заяві.

 

Блінкен додав, що, як і у разі будь-якого передбачуваного злочину, суд, який має юрисдикцію щодо злочину, зрештою несе відповідальність за встановлення кримінальної провини у конкретних випадках.

 

"Уряд США продовжить відслідковувати повідомлення про військові злочини і буде ділитися інформацією, яку ми збираємо, із союзниками, партнерами та міжнародними установами та організаціями в міру потреби. Ми прагнемо домагатися відповідальності, використовуючи всі доступні інструменти, включаючи карне переслідування", - зазначив він.

 

 

Тоді як Сейм Республіки Польща рішуче засудив акти тривалого насильства, воєнні злочини, злочини проти людства, акти геноциду, системні порушення прав людини та інші злочинні порушення міжнародного права, вчинені на території суверенної України збройними силами рф разом із союзниками за наказом військових головнокомандувачів під прямим суверенітетом президента путіна.

 

Сейм закликає всі держави, які визнають суверенітет, територіальну цілісність та право на самовизначення України, всіма засобами підтримати ініціювання та проведення судових розглядів у Міжнародному Суді та Міжнародному кримінальному суді, а також використовувати свої повноваження в усіх міжнародних організаціях, членами яких вони є, з метою притягнення до відповідальності путіна, членів Ради безпеки росії та командувачів збройними силами рф за вчинення військових злочинів, злочинів проти людства, актів геноциду, а також  системних порушень прав людини, вчинених на території суверенної України.

 

Депутати визнають – "загальнодоступні докази цих злочинів виправдовують визнання володимира путіна… військовим злочинцем".

 

"Сейм Республіки Польща звертається до парламентів демократичних країн світу та до Європейського парламенту з проханням визнати Володимира Путіна, членів Ради безпеки Росії та командувачів збройними силами Російської Федерації особами, безпосередньо відповідальними за ці дії та накладати на них найширші санкції", – йдеться у постанові.

 

Як повідомляла «УМ», 16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було "запобігання і покарання" нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України.

 

Втім, росія не збирається виконувати перше рішення Міжнародного суду ООН щодо війни в Україні.

 

У МЗС України відповіли, що в такому разі росія повинна відмовитися від усіх прав за Статутом ООН, насамперед права вето в Радбезі, а також імунітетів.