Україна не виконуватиме ультиматуми рф, формат компромісів вирішить референдум – Зеленський

20:18, 21.03.2022
Україна не виконуватиме ультиматуми рф, формат компромісів вирішить референдум – Зеленський

Володимир Зеленський під час інтерв’ю європейським ЗМІ (Фото Офісу президента)

Українська держава не зможе, а український народ не погодиться виконати ультиматум російської федерації, адже для його виконання необхідно повністю знищити український народ.

 

При цьому, остаточно компроміси на переговорах між Україною та росією буде вирішувати всеукраїнський референдум.

 

Як інформує Україна молода, про це Президент України Володимир Зеленський заявив у інтерв’ю європейським ЗМІ, окремі уривки із якого оприлюднило Суспільне у понеділок.

 

«Україна не зможе виконати ультиматум. Ми не зможемо це фізично зробити. Як це можна зробити? Треба нас усіх знищити – тоді їхній ультиматум буде автоматично виконаний. Наприклад, «віддайте нам Харків, віддайте нам Маріуполь, віддайте нам Київ». Ні харків’яни, ні маріупольці, ні кияни, ні Президент - ми не зможемо це зробити. Ми навіть це бачимо в окупованих містах.

 

У Мелітополі, Бердянську, у цьому напрямку. Коли вони (російські війська – ред.) заходять, люди не віддають. Вони піднімають прапор, люди знімають. Вони вбили людину, так, люди сховалися, але вночі прийшли і знову зняли прапор. Що ви хочете? Усіх нас знищити? Ми можемо виконати ультиматум лише тоді, коли нас не буде», - наголосив Верховний Головнокомандувач.

 

Зеленський підкреслив, що ультиматуми не принесуть російській федерації жодних результатів у процесі війни з Україною.

 

«Правильне слово — домовлятись. Домовлятись, тому що прийдеться. Але домовлятись, а не виконувати ультиматум. Це важливий момент. В діалозі можна знайти компроміс», — наголосив український президент.

 

За його словами, остаточно компроміси на переговорах між Україною та Росією буде вирішувати всеукраїнський референдум. Це стосується питань гарантій безпеки, тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму.

 

«Відповідь же дуже проста. Ми всі вже розуміємо. Нас не беруть (в НАТО – ред.), тому що бояться Росію. Ось і все. І нам треба заспокоїтись, сказати що, "окей, інші гарантії безпеки". Є країни НАТО, які хочуть бути гарантами безпеки, які, на жаль, не можуть нам запровадити стовідсоткове членство в Альянсі, але готові робити все те, що повинен був би робити альянс, якщо б ми були членами альянсу. І я вважаю що це нормальний компроміс», — додав глава держави.

 

Отже, за словами Зеленського, у питаннях гарантії безпеки ітиметься про конституційні зміни та зміни українського законодавства.

 

«Я готовий піти на все, якщо моя хода буде з нашим народом. Я пояснював усім переговорним групам; коли ви говорите про всі ці зміни, і вони можуть бути історичними, ми нікуди не дінемось, ми прийдемо до референдуму. Народ повинен буде сказати і дати відповідь на ті чи інші формати компромісів. А ось якими вони будуть — це вже питання нашої розмови і розуміння між Україною і росією. Тому у будь-якому випадку я готовий піти на все, якщо моя ця хода буде з нашим народом», — зазначив президент України.

 

Як повідомляла «УМ», РНБО України призупинила діяльність проросійських партій.