Росія спотворила концепцію миротворчості – генсек ООН

10:40, 23.02.2022
Росія спотворила концепцію миротворчості – генсек ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерриш. (Фото: un.org)

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерриш наголошує, що російські військові,  розміщені без дозволу України на території Донецької та Луганської, не є миротворцями.

 

Він також підкреслив, що принципи Статуту ООН - це не меню а-ля карт, вони не можуть застосовуватися вибірково й повинні виконуватися всіма країнами - членами Організації Об’єднаних Націй.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан Гуттериш заявив у промові перед журналістами, передає сайт ООН в середу.

 

«Мене турбує спотворення концепції миротворчості. Я пишаюся досягненнями миротворчих операцій ООН, під час яких так багато "Блакитних шоломів" пожертвували своїм життям, щоб захистити цивільне населення.

 

Але коли війська однієї країни входять на територію іншої країни без її згоди, вони не є неупередженими миротворцями. Вони – зовсім не миротворці», - сказав генсек.

 

Відповідаючи на запитання журналістів, він відкинув пропагандистські звинувачення в «геноциді», що лунають з боку Росії на адресу України.

 

Генсек ООН також констатував, що рішення Російської Федерації визнати так звану «незалежність» ОРДЛО є порушенням територіальної цілісності й суверенітету, України і знищує Мінські угоди щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

 

І вкотре нагадав, що такі односторонні заходи прямо суперечать принципам Статуту ООН.

 

За словами Гутерреша, ці дії «є серйозним ударом по Мінських угодах, схвалених Радою Безпеки».

 

«Нам потрібна деескалація негайно», - додав він, наголосивши на необхідності повернутися до діалогу і переговорів. Інакше, застеріг Гутерреш, нинішня криза буде «жахливо згубною» як для України, так і для Росії.

 

Він закликав до негайного припинення вогню та відновлення верховенства права.

 

Як повідомляла «УМ», президент США Джо Байден вважає визнання Путіним так званої «незалежності» ОРДЛО початком російського вторгнення в Україну.

 

«Хто такий, заради Бога, Володимир Путін, щоби вирішувати, де проголошувати нові незалежні держави у світі на території сусідніх держав?», - обурився Байден.

 

Відтак, господар Білого дому оголосив про введення першого траншу санкцій безпосередньо проти Росії через нову агресію з її боку проти України.