Польща готується прийняти мільйон біженців з України

08:11, 30.01.2022
Польща готується прийняти мільйон біженців з України

Польша готується прийняти українських біженців, кількість яких може скласти мільйон (Фото з відкритих джерел)

Польша готується до найгіршого сценарію і очікує на своєму кордоні хвилю українських біженців у разі вторгнення Росії в Україну і початку повномасштабної війни. Їх кількість може скласти близько мільйона. Тож польська влада вже веде підготовку переходів для потенційних біженців, забезпечення їх медичним обслуговуванням, проживанням та харчуванням.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив заступник глави міністерства внутрішніх справ і адміністрації Мацей Вонсік, повідомляє «Польське радіо».

 

«Якщо в Україні дійде до війни, ми повинні враховувати наплив справжніх біженців, які рятуються від смерті», заявив він.

 

При цьому Вонсік підкреслив, що Польща повинна бути готова до гіршого сценарію і прийняти навіть мільйон людей.

 

«Є кілька сценаріїв. Можливо, втіляться більш позитивні або не такі радикальні сценарії, але ми повинні бути готові до чорного сценарію, і вже деякий час МВС вживає заходів, щоб ми були готові до приходу цієї хвилі навіть мільйона людей, які при цьому найрадикальнішому елементі можуть з'явитися на нашому східному кордоні», – сказав він.

 

Вонсік додав, що згідно з Женевською конвенцією, біженці перебуватимуть під захистом Польщі.

 

«Там, де насправді є біженці, ми повинні їм допомогти, таке міжнародне право, але це також правила співіснування цивілізованих людей, принципи європейської та християнської культури. Ми не підемо від цього і не будемо від цього захищатися», – заявив він.

 

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький наступного тижня прилетить з офіційним візитом до України. Урядовець планує зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським та зі своїм українським колегою Денисом Шмигалем.

 

Раніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький висунув Росії ультиматум щодо її подальших стосунків із європейськими країнами.

 

Також Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький прокоментував слова Володимира Путіна щодо відправки газу в Європу в обмін на згоду на «Північний потік-2». 
 


Як повідомляла УМ, на кордоні з Білоруссю Польща будує «стіну» одночасно у чотирьох місцях.