МЗС вимагає спростування заяви командувача ВМС Німеччини про «російський Крим»

15:23, 22.01.2022
МЗС вимагає спростування заяви командувача ВМС Німеччини про «російський Крим»

Командувач Військово-морських сил Німеччини Кай-Ахім Шьонбах. (Фото з відкритих джерел)

Міністерство закордонних справ України назвало категорично неприйнятними висловлювання командувача Військово-морських сил Німеччини Кая-Ахіма Шьонбаха про те, що Крим ніколи не повернеться до складу України.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві речника МЗС Олега Ніколенка, оприлюдненій в соцмережах у суботу.

 

«Кримський півострів може бути втрачений лише в уяві німецького віцеадмірала. Крим неодмінно повернеться завдяки наполегливим зусиллям України та її партнерів, які виявлятимуть рішучість в протидії державі-агресору. У зв’язку з цим потребує роз’яснення з боку німецького уряду, як слова командувача ВМС корелюються з послідовною підтримкою Німеччиною Кримської платформи», - йдеться у заяві.

 

В МЗС заявили, що були особливо здивовані почути сентименти Шьонбаха про необхідність відновлення діалогу з Росією в той час, як кількість жертв російської агресії вже перевищила 14 тисяч, а понад стотисячна армія Росії вишикувалася вздовж українського державного кордону.

 

«На території самої Німеччини російські спецслужби знищують політичних опонентів, проводять дезінформаційні кампанії та намагаються втручатися у внутрішні справи. Навіть намагання зрозуміти Путіна з боку командувача ВМС Німеччини повинно мати свої моральні, політичні та безпекові межі. У цьому випадку ці межі грубо порушені», - зазначено у заяві.

 

МЗС вимагає публічного спростування висловлювань командувача ВМС з боку уряду Німеччини, які підважують суверенітет та територіальну цілісність України і підривають зусилля із деескалації безпекової ситуації в Європі.

 

Зауважимо, що Шьонбах під час конференції Індійського інституту оборонних досліджень імені Манохара Паррікара заявив, що окупований Росією Крим нібито ніколи не повернеться до складу України.

 

«Крим «пішов» і ніколи не повернеться, це факт. І ми повинні керуватись фактичним станом справ, а не емоціями», - заявив Шьонбах.

 

Окрім слів про Крим, Шьонбах зробив низку інших скандальних заяв, зокрема про те, що Україну та Грузію не можна приймати в НАТО, Росії необхідно дати шанс бути на рівних з ЄС і США, а Путін "просто хоче поваги" і цю "повагу йому треба дати". 

 

Нагадаємо, Німеччина не надала дозвіл Естонії передати Україні зброю німецького виробництва для захисту від потенційного російського вторгнення.

 

Як повідомляла «УМ», уряд Німеччини поки що виключає поставки зброї Україні в протистоянні з Росією.