Україна і Грузія стануть членами НАТО - Столтенберг

14:07, 14.01.2022
Україна і Грузія стануть членами НАТО - Столтенберг

Столтенберг говорить про прийняття України та Грузії в НАТО, однак терміни не вказує/ (Фото: nato.int)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Північноатлантичний альянс ухвалив рішення про прийняття України та Грузії. Водночас конкретні терміни поки не встановлено.

 

Як інформує Україна молода, про він це заявив виданню La Repubblica.

 

Столтенберг зазначив, що Київ уже звернувся з проханням про приєднання, і в організації вирішили працювати над цим, підтримуючи її реформи, допомагаючи у модернізації збройних сил відповідно до стандартів НАТО.

 

Варто зазначити, що така заява прозвучала на тлі вимог Росії щодо гарантій безпеки та нерозширення НАТО.

 

«У 2008 році ми вирішили, що Україна та Грузія стануть членами НАТО, але ми не встановлювали, коли саме», – наголосив генеральний секретар.

 

Також він зазначив, що наша країна зараз має набагато кращу оборонну спроможність, ніж у 2014 році, але нагадав, що колективна оборона Альянсу поширюється лише на держави-члени, а Україна поки що не входить до них.

 

Генеральний секретар НАТО вкотре наголосив, що Росія не має права вето в обговоренні членства України у Північноатлантичному альянсі, та додав, що це питання вирішуватиме лише сама організація.

 

Нагадаємо: 12 січня в Брюсселі відбулося засідання Ради Росія-НАТО. Під час зустрічі представники РФ та 30 держав-членів Північноатлантичного альянсу обговорили серед іншого три головні питання: європейську безпеку, особливо ситуацію в Україні та навколо неї, а також проблеми воєнних дій, взаємну транспарентність та зниження ризиків.

 

На зустрічі Росія озвучила свої вимоги щодо гарантій безпеки в Європі 30 союзникам НАТО. Зі свого боку заступниця державного секретаря США Венді Шерман, яка очолює американську делегацію на переговорах, заявила про суверенне право кожної країни обирати свій шлях.

 

Столтенберг назвав переговори "непростою дискусією" і зазначив, що НАТО продовжить відстоювати принцип "відчинених дверей", згідно з яким кожна незалежна країна може отримати ПДЧ у НАТО. Ультиматум Росії про недопущення розширення Блоку шляхом внесення до свого складу України не може бути виконано.

 

Як повідомляла УМ, У Женеві 10 січня розпочалися американсько-російські переговори на платформі «Стратегічного діалогу з безпеки».