У США вивели в космос український супутник «Січ-2-30»

22:25, 13.01.2022
У США вивели в космос український супутник «Січ-2-30»

Успіх Січ-2-30 може дати зелене світло для запуску групи супутників, які допомагатимуть українській економіці та армії. (facebook.com/zelenskiy95)

Ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX успішно стартувала з українським оптичним супутником «Січ-2-30» з мису Канаверал у США у четвер, 13 грудня о 17:25 за київським часом.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють світові ЗМІ.

 

Одним з перших відреагував і президент України Володимир Зеленський на своїй сторінці у Фейсбук. Глава держави переконаний, що трансляцію запуску дивилися тисячі українців.

 

«Я теж, затамувавши подих, стежив онлайн, як ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX стартує з мису Канаверал у США з нашим космічним апаратом, як відокремлюється перший ступінь, і не стримував радості, коли стало зрозуміло, що запуск відбувся успішно», - написав Володимир Зеленський.

 

Також він зазначив, що супутник дистанційного зондування Землі «Січ-2-30» розробило та виготовило ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля» разом з іншими українськими підприємствами.

 

Важливо, що нинішній успішний запуск став першим за останні десять років виведенням у космос українського супутника.

 

Останній свій супутник Січ-2 Україна відправила на орбіту в серпні 2011 року за допомогою ракети-носія Дніпро-1, який тоді виготовляли на Південмаші із залученням російських компаній. Запуск відбувся на базі в Оренбурзькій області Росії. Вже у грудні 2012 року зв'язок з супутником втратили. Тоді з'ясувалося, що проблема виникла через елемент живлення російського виробництва. Таким чином Січ-2 пропрацював тоді лише трохи, понад рік з тих п'яти, на які очікували розробники.

 

Для України супутник може стати першим кроком для виходу з кризи космічної галузі. Його зможуть використовувати не тільки для важливих цивільних завдань, як моніторинг стану довкілля чи надзвичайних ситуацій, але й спостереження за переміщенням військ.

 

Успіх Січ-2-30 може дати зелене світло для запуску групи супутників, які допомагатимуть українській економіці та армії.

 

«Тож з особливою гордістю хочу відзначити та подякувати українським конструкторам, інженерам, ІТ-фахівцям та випробувачам, які вкотре підтвердили свій високий рівень. Вони довели спроможність створювати нові зразки сучасної космічної техніки та утверджувати Україну як потужну космічну державу. З упевненістю можу сказати, що сьогодні ми маємо ще один успішний приклад плідної співпраці українських і американських компаній у сфері мирного освоєння космосу», - написав президент.

 

 

Пізніше стало відомо, що Національний центр управління та випробувань космічних засобів поблизу м. Дунаївці на Хмельниччині успішно провів перший сеанс зв’язку з нашим супутником «Січ-2-30», який сьогодні був виведений на космічну орбіту. Наразі з апаратом встановлено стійкий зв'язок, усі його бортові системи працюють у штатному режимі.

 

Дані, отримані завдяки «Січ-2-30», допомагатимуть у роботі українським аграріям, картографам, а також у сферах лісового та водного господарства, безпеки й оборони, моніторингу надзвичайних ситуацій і стихійних лих.

 

Крім того, наш супутник буде інтегрований у програму Європейського Союзу зі спостереження за Землею Copernicus.

 

За трансляцією запуску можна спостерігати на YouTube-каналі SpaceX.

 

 

Як раніше інформувала «УМ», У четвер, 13 січня, планувався запуск в космос українського космічного апарату «Січ-2-30» («Січ-2-1») з ракетою-носієм Falcon 9 в межах місії Transporter 3.