Переговори США і РФ у Женеві: Захід не згортатиме політику відкритих дверей НАТО

20:59, 10.01.2022
Переговори США і РФ у Женеві: Захід не згортатиме політику відкритих дверей НАТО

Венді Шерман і Сергій Рябков під час протокольної зйомки перед перемовинами у Женеві. (facebook.com/statedept)

Переговори США та Росії щодо гарантій безпеки тривали близько восьми годин в Женеві у понеділок.

 

Відомо, що американська делегація під час переговорів з високопоставленими представниками Росії відкинула будь-які можливості згортання політики відкритих дверей НАТО для інших країн, у тому числі для України.

 

Як інформує Україна молода, про це заявила глава американської делегації, перший заступник держсекретаря США Венді Шерман під час телефонної пресконференції за результатами цієї зустрічі у понеділок ввечері.

 

«Ми рішуче відкидаємо пропозиції (російської сторони – ред.) щодо (гарантій – ред.) безпеки, які в Сполучених Штатах просто не приймаються. Ми не дозволимо нікому згорнути політику відкритих дверей НАТО», - заявила пані Шерман.

 

За її словами, переговори, які пройшли в понеділок у форматі Діалогу зі стратегічної стабільності США-Росія, були «відвертими та прямими» і тривалими.

 

При цьому, американська делегація під час переговорів заявила російській стороні про намір твердо дотримуватимуться принципу, що обговорення будь-яких питань європейської безпеки відбуватиметься лише за присутності країн Європи, і це стосується й України.

 

«Ми не відмовимося від двостороннього співробітництва із суверенними державами, які хочуть взаємодіяти зі Сполученими Штатами. І ми не будемо приймати рішень ні про Україну без України, ні про Європу без Європи, ні про НАТО без НАТО», - наголосила перша заступниця держсекретаря США.

 

Венді Шерман також закликала Росію дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародними нормами й домовленостями, які вона неодноразово підтверджувала впродовж багатьох років.

 

«Жодна країна не може змінювати кордони іншої силою або диктувати умови щодо зовнішньої політики іншої країни, або ж забороняти іншій державі обирати альянси», - наголосила глава американської делегації у Женеві.

 

І зазначила, що під час переговорів США запропонували низку ідей щодо взаємодії з росіянами в питаннях безпеки, які могли би відповідати спільним інтересам та поліпшити стратегічну стабільність.

 

Зокрема, за словами Шерман, американська сторона запропонувала продовжити більш детальні переговори щодо розміщення ракет та проведення масштабних військових навчань у зонах, наближених до міжнародних кордонів.

 

Крім того, представниця Держдепартаменту закликала РФ здійснити «конкретні кроки щодо зниження напруженості», щоби добитися прогресу в дипломатичних переговорах.

 

Зауважимо, що у понеділок в Женеві відбувся перший раунд міжнародних переговорів з російською стороною на тлі військової ескалації з боку РФ у Європі та безпосередньо навколо України.

 

Російську делегацію очолювали заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков та заступник голови Міноборони Олександр Фомін.

 

Наступні раунди заплановані 12 й 13 січня у Брюсселі у форматі Рада НАТО-Росія, а також під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

 

Як повідомляла «УМ», пан Рябков одразу після прибуття до Женеви у неділю заявив, що РФ не піде на поступки і порадив НАТО «збирати манатки».