Азовське море може стати театром воєнних дій між РФ і Україною – The Washington Post

12:59, 26.12.2021
Азовське море може стати театром воєнних дій між РФ і Україною – The Washington Post

Український флот обмежений у своєму русі Азовом через те, що Росія регулярно закриває деякі його зони. (washingtonpost.com)

Розвідка США прогнозує, що Азовське море може стати регіоном можливого збройного конфлікту між Росією та Україною.

 

Як передає Україна молода, про це пише The Washington Post.

 

За даними американської розвідки, Росія планує масований та багатовимірний військовий наступ на Україну за участю 175 тисяч своїх військових.

 

У статті зазначається, що є підстави вважати, що берегова лінія Азова має для Росії більш серйозну стратегічну та економічну цінність, ніж східні райони України, що постраждали від війни.

 

Серед іншого, йдеться про сухопутний коридор в окупований Крим й важливі портові міста Маріуполь та Бердянськ. Саме тому атака може розпочатися в морі, яке розділяє дві країни, з наступною висадкою росіян на український берег.

 

Тим часом, український флот обмежений у своєму русі Азовом через те, що Росія регулярно закриває деякі його зони для "артилерійських навчань".

 

Наприклад, у грудні українські військово-морські сили заявили, що майже 70% Азова заблокували для транспорту через навігаційні попередження Москви.

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав у коментарі The Washington Post, що з точки зору безпеки в Азовському морі домінує Росія.

 

За його словами, Росія диктує ситуацію в Азовському морі і використовує його як театр військових дій.

 

«З точки зору безпеки в Азовському морі домінує Росія. У разі війни вона буде активно використана ними для тиску на наші південні міста на Азовському узбережжі», - зазначив Кулеба.

 

Як повідомляла «УМ», президент Росії Володимир Путін попереджає країни Заходу, як входять до Північноатлантичного Альянсу, що реакція Москви на розширення НАТО «може бути різною».

 

За його словами, це станеться у випадку відмови Заходу надати Росії так звані «гарантії безпеки».