Путін вимагає від НАТО не проводити військові навчання в Україні

15:13, 17.12.2021
Путін вимагає від НАТО не проводити військові навчання в Україні

МЗС РФ оприлюднило "Угоди про заходи забезпечення безпеки Росії та держав-членів Північноатлантичного договору". (facebook.com/MIDRussia)

Офіційна Москва вимагає від країн Заходу не лише не приймати до НАТО Україну і Грузію, але й навіть відмовитися від проведення військових навчань на певній відстані від кордонів Росії та країн НАТО.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у проєкті договору про так звані "гарантії безпеки", які Путін вимагає від НАТО, і які Москва передала Вашингтону, які оприлюднило МЗС Росії у п’ятницю.

 

Документ під назвою "Угоди про заходи забезпечення безпеки Росії та держав-членів Північноатлантичного договору" складається з 9 статей.

 

В одному з пунктів Росія пропонує країнам НАТО взяти на себе зобов'язання, що "виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав".

 

Крім того, Росія пропонує відмовитись "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії".

 

Також пропонується відмовитись від проведення військових навчань на певній відстані від кордонів Росії та країн НАТО.

 

Договір також передбачає, що учасники унеможливлюють розгортання ракет середньої та меншої дальності наземного базування в районах, з яких вони здатні вражати цілі на території інших учасників.

 

В одному з пунктів вказується, що "учасники підтверджують, що не розглядають один одного як противників", а для вирішення питань та врегулювання проблемних ситуацій застосовують механізми термінових консультацій на дво- та багатосторонній основі, включаючи Раду Росія-НАТО.

 

Як повідомляла «УМ», останнім часом Путін у переговорах з лідерами країн Альянсу вимагає надати юридично зафіксовані гарантії, які виключають будь-яке подальше просування НАТО на схід та розміщення в України озброєння, яке нібито загрожує Росії.

 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг раніше вже відкинув цю російську вимогу як неприйнятну.