Рада просить Бундестаг визнати геноцидом Голодомор 1932-1933 років

12:19, 17.12.2021
Рада просить Бундестаг визнати геноцидом Голодомор 1932-1933 років

Чи почують у Бундестазі українських парламентарів покаже найближчий час. (pomisna.info)

Верховна Рада України звернулася до Бундестагу з проханням визнати геноцидом Голодомор 1932-1933 років в Україні. За постанову за № 5032 про відповідне звернення українського парламенту до німецьких колег на засіданні 16 грудня 2021 року проголосував 331 народний депутат.

 

Як інформує УМ, відповідний документ опубліковано на сайті ВРУ.

 

У документі Верховна РадаЗовнішнє посилання закликала Бундестаг

 

– до визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу, надання політичної оцінки цим подіям, що стане важливим сигналом для вшанування пам’яті мільйонів жертв цього злочину тоталітарного режиму, вагомим внеском у справу забезпечення мирного та безпечного майбутнього для прийдешніх поколінь;

 

– до протидії будь-яким спробам применшити масштаб чи знайти виправдання злочину, який не мав жодної іншої причини, окрім наміру радянського керівництва знищити український народ або значну його частину;

 

– до започаткування спільних системних наукових досліджень щодо історичної ролі Німеччини під час Голодомору, зокрема його сприйняття німецькою владою та суспільством, беручи до уваги тісні економічні контакти у період 1932-1933 рр. між СРСР та Німеччиною, а також долю німецької меншини на території радянської України;

 

– до сприяння обізнаності німецької громадськості щодо подій Голодомору 1932-1933 років, зокрема в рамках співпраці з федеральними землями для надання цим подіям належної уваги в освітній сфері;

 

– до розвитку міждержавної співпраці в питаннях відновлення історичної пам’яті на засадах взаємності, поваги та спільного прагнення домогтися історичної справедливості.

 

Авторами постанови стали 12 народних депутатів від фракцій «Слуга народу», «Європейська солідарність» та «Голос». Вони нагадали, що петиція до Бундестагу з проханням визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу набрала необхідну кількість підписів у травні 2019 року.

 

Петиція про визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років геноцидом була зареєстрована на сайті петицій Бундестагу в травні 2019 року, вона зібрала понад 56 тисяч підписів онлайн і ще понад 16 тисяч – поза межами інтернету. Таким чином документ набрав більше мінімальної необхідної для розгляду кількості підписів – 50 тисяч. Водночас він не був ухвалений на законодавчому рівні.

 

«Верховна рада має донести до німецьких парламентарів, що з точки зору міжнародного права та практики держав Голодомор може бути кваліфіковано як геноцид, в тому числі апелюючи до попереднього досвіду Німеччини в подібних ситуаціях», — йдеться у пояснювальній записці до документа.

 

Як повідомляла УМ, напередодні відзначення 88-х роковин трагедії Голодомору-геноциду 1932—1933 років значно активізувалися співробітники Інституту демографії і соціальних досліджень імені М. Птухи НАН України та окремі їхні прихильники з числа академічних істориків.