Порошенко критикує Зеленського за ідею референдуму щодо Донбасу

16:19, 11.12.2021
Порошенко критикує Зеленського за ідею референдуму щодо Донбасу

Порошенко застерігає Зеленського від жахливої помилки. (facebook.com/petroporoshenko/photos)

П’ятий президент Петро Порошенко критикує свого наступника – президента Володимира Зеленського за висловлену ним ідею можливого проведення референдуму про статус Донбасу та навіть Криму.

 

На думку лідера «Європейської солідарності», ця реалізація планів Путіна стала б просто жахливою помилкою.

 

Тим більше, що питання суверенітету, територіальної цілісності, державного устрою не можуть бути винесені на референдум.

 

Як повідомляє Україна молода, позицію Порошенка з цього приводу наводить пресслужба партії «ЄС» в суботу.

 

«Це є Конституція, і президент має захищати Конституцію, а не порушувати її. Я категорично не згодний з тим, щоб референдуми використовувалися як технологія для проведення, в тому числі, і неукраїнських рішень.

 

Обговорювати невідомі питання, та ще й як було сказано, винесені або запропоновані іншими країнами, – я думаю, що це була б просто жахлива помилка, бо єдиним джерелом державної влади в Україні є народ, а Конституція є Основним законом», – наголосив Петро Олексійович.

 

І додав: «Перед тим, як навіть теоретично обговорювати ці питання, треба забезпечити дотримання Конституції і забезпечити захист прав людей, суверенітету, захист держави.

 

А уявіть собі, що дві чи три області приймуть рішення інше, ніж решта областей. А уявіть собі, що як наслідок буде сценарій, в тому числі сценарій Путіна про те, що ці області не є щасливими, і повторять позицію фейкового референдуму, який Путін провів у Криму».

 

За його словами, після фейкового референдуму в Криму в нього «є певна алергія на спосіб вирішення питань Путіна, або інтересів Путіна через Україну».

 

Порошенко закликав Зеленського вивчити уважно урок 2014 року і не повторити його.

 

«Бо в 2014 році нам було набагато важче. Якщо не знаєте, що робити – проведіть РНБО, прийдіть в парламент, об’єднайте суспільство, спитайте і приймайте рішення принаймні на підставі позицій, за які заплачено дуже високу ціну, а не легко кидайтесь питаннями референдуму», – резюмував нардеп.

 

Зауважимо, що напередодні президент Зеленський заявив, що не виключає проведення референдуму про статус окупованих територій ОРДЛО та Криму.

 

«Я не виключаю референдуму щодо Донбасу загалом. І тут питання не в статусі. В нас може бути таке в житті. Це може бути щодо Донбасу, щодо Криму, це може бути в цілому щодо припинення війни. Так може бути, що якась країна може пропонувати нам ті чи інші умови. На сьогодні цього немає точно. Тобто тут немає жодних секретів у мене від суспільства. Я б з такими речами не жартував. Але якщо буде якийсь такий складний виклик, я точно буду радитися з нашим суспільством», – заявив Зеленський в ефірі каналу 1+1, передає Офіс президента.

 

Водночас Володимир Зеленський наголосив, що Україна точно не відмовиться від своїх територій.

 

Як повідомляла «УМ», до цього інтерв’ю деталі переговорів Зеленського із Байденом чомусь коментував глава Офісу президента Андрій Єрмак, а не глава держави.