Порошенко позитивно оцінив переговори Байдена з Путіним

16:45, 08.12.2021
Порошенко позитивно оцінив переговори Байдена з Путіним

Петро Порошенко позитивно оцінив переговори Байдена та Путіна

П’ятий президент України Петро Порошенко назвав головні «плюси» переговорів Байдена з Путіним та закликав владу відмовитися від ідеї сепаратних переговорів з лідером країни-агресорки.

 

Як інформує Україна молода, про це лідер «Європейської солідарності» висвітлив на сторінках Фейсбуку.

 

«Розмова між Президентом США Джозефом Байденом та Президентом Росії Володимиром Путіним щодо ескалації російської агресії проти України – необхідний крок на шляху до створення умов для запобігання війни»,—йдеться у повідомленні.

 

Політик підкреслив, що попри розмову двох лідерів для відновлення миру необхідно провести багато роботи. Порошенко зауважив, що важливим є те, що президент Байден у переговорах виступав скоординовано та єдиним фронтом із союзниками по НАТО. 

 

«Ми вітаємо непохитну і незмінну підтримку американським керівництвом суверенітету і територіальної цілісності України, а також права українського народу самостійно обирати власний геополітичний курс. Цілковито підтримуємо підхід щодо так званих двох Д – заклик до негайної деескалації та дипломатичного шляху врегулювання. Вважаємо, що такий підхід має бути посилений третім Д – деокупацією українських територій Донбасу та Криму»,— говорить п’ятий президент України.

 

Він переконаний, що активне залучення Вашингтону до цих процесів сприятиме досягненню цієї мети. Порошенко вітає задекларовану готовність США і партнерів по ЄС завдати потужного санкційного удару по Росії у випадку подальшої ескалації ситуації. А також закликав міжнародних партнерів України не підлаватися на газовий шантаж Кремля основою якого є «Північний потік–2», оскільки цей авантюрний проект є складовою агресивного задуму Кремля як проти України, так і всієї Європи і тому має бути заблокований.

 

Він подякував західним партнерам за готовність посилити санкції проти Росії та закликав чинну владу звернути увагу на обороноздатність України, а не відмовчуватися з приводу загрози можливого російського вторгнення.

 

«Обнадійливими є сигнали американських партнерів про готовність продовжувати посилення оборонних спроможностей та стійкості України. Водночас закликаю українську владу: припинити ігнорувати загрозу, не мовчати і, найголовніше, діяти – зробити все можливе для активної координації зусиль з нашими союзниками для посилення тиску на агресора. Бо складається враження, що відновлення територіальної цілісності і суверенітету України більше цікавить наших партнерів, а не чинну владу»,—говорить Порошенко.

 

Крім того, політик закликав владу відмовитися від ідеї сепаратних переговорів з лідером країни-агресора Путіним. 

 

«Також вкрай важливо, аби Зеленський припинив хибну політику «партнеронезалежності», відновив суб’єктність країни, відмовився від спокуси сепаратних перемовин з Путіним, які ведуть до капітуляції, і долучився до дипломатичних зусиль партнерів. Тільки разом, єдиним фронтом зможемо перемогти російського монстра»,— наголосив п’ятий президент України.

 

Як повідомляла УМ, президент США Джозеф Байден провів 7 грудня відеодзвінок з президентом Росії Володимиром Путіним.