Канада хоче посилити військову присутність в Україні

10:41, 25.11.2021
Канада хоче посилити військову присутність в Україні

Російська загроза на українських кордонах непокоїть Канаду. (Фото: THE ASSOCIATED PRESS)

Канада розглядає можливість розширення своєї військової присутності в Україні у зв’язку із збільшенням кількості російських військових на кордоні з Україною.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання The Globe and Mail.

 

Джерела, знайомі з ситуацією, розповіли виданню, що новопризначена міністр оборони Аніта Ананд розглядає можливість розгортання сотень додаткових військовослужбовців для підтримки канадських солдатів, які вже перебувають в Україні на навчальній місії.

 

Серед інших варіантів — переміщення військового корабля в Чорне море, або передислокацію деяких винищувачів CF-18, які зараз базуються в Румунії.

 

Про підготовку військ Росії до вторгнення в Україну писали The Washington Post, Bloomberg, Politico та інші ЗМІ. Скупчення військ підтвердили в Пентагоні. Країни Євросоюзу та США попередили Росію про наслідки, а в НАТО заявили, що уважно стежать за ситуацією.

 

У свою чергу в Кремлі заявили, що Захід може вдатися до провокацій, щоб виправдати свої заяви, а саму ситуацію назвали нагнітанням істерики.

 

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов допускає, що президент Росії Володимир Путін може вдатися до вторгнення на південь і схід України. Наразі біля кордонів сконцентровано понад 92 тисячі російських військових. За його словами, імовірна атака починатиметься з авіаударів, артилерійських і бронетанкових ударів з висадкою десанту в Одесі та Маріуполі, а також меншим вторгненням через територію Білорусі.

22 листопада повідомлялося, що розвідка США поділилася з європейськими союзниками даними та картами про сценарії можливого вторгнення. Планується широкомасштабний швидкий наступ на трьох напрямках.

 

За даними CNN, США думають над відправкою в Україну додаткового озброєння та радників на тлі можливого вторгнення армії Росії. У Кремлі кажуть, що це призведе до загострення ситуації.

 

Як повідомляла УМ, сенатори США Роб Портман та Джин Шахін запропонували правку до військового бюджету на 2022 рік, яка збільшує допомогу Україні.