Президентські вибори: найвищі рейтинги мають Зеленський, Порошенко і Разумков

14:46, 24.11.2021
Президентські вибори: найвищі рейтинги мають Зеленський, Порошенко і Разумков

Щоб скласти конкуренцію Зеленскому в другому турі, Разумков має обійти Порошенка у першому. (Коллаж: bykvu.com)

Чинний глава держави Володимир Зеленський і його попередник на посаді Петро Порошенко отримали б найбільше голосів виборців, якби вибори президента відбулися найближчим часом.

 

Як повідомляє Україна молода, це засвідчують результати опитування Центру Разумкова, проведеного з 11 по 17 листопада.

 

Зокрема, найбільше голосів у першому турі отримав би Володимир Зеленський – 25% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме.

 

Тоді як за п’ятого президента Петра Порошенка мають намір проголосувати 17,5% опитаних, за співголову фракції "ОПЗЖ" Юрія Бойка – 11%, за лідерку "Батьківщини" Юлію Тимошенко – 9%, за колишнього спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова – 7,5%.

 

Інші симпатії українців щодо політиків зафіксовано наступним чином:

 

голову партії "Сила і честь" Ігоря Смешка готові підтримати 5%,

голову партії "Наші" Євгена Мураєва – 5%,

експрем’єра Володимира Гройсмана – 5%,

лідера "Радикальної партії"  Олега Ляшка – 3%,

голову партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка – 3%,

шоумена та політика Сергія Притулу – 2%,

"свободівця" Руслана Кошулинського – 2%,

мера Києва Віталія Кличка – 1%.

 

Соціологи відзначають, що порівняно з жовтнем 2021 року на статистично значущому рівні зросла електоральна підтримка Порошенка (з 9% до 11% серед усіх опитаних) та Гройсмана (з 2% до 3,5%).

 

Рівень електоральної підтримки інших кандидатів у першому турі на статистично значущому рівні не змінився.

 

Утім, найцікавіші тенденції демонструє соцопитування щодо підтримки кандидатів у другому турі.

 

Якби до другого туру, як і у 2019 році пройшли б Зеленський і Порошенко, то чинного президента підтримали би 25,7% виборців, а його попередника – 21,9%.

 

Утім, стрімко зростає рівень підтримки ексспікера Дмитра Разумкова: якби вибори президента відбувалися найближчим часом, у другому турі навіть можлива його перевага над чинним главою держави.

 

"У випадку виходу до другого туру В. Зеленського і Д. Разумкова за В. Зеленського проголосували би 23% усіх опитаних або 50% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, за Д. Разумкова — відповідно 25% і 50%", - стверджують соціологи.

 

Порівняно з результатами опитування, яке проводилося у березні 2021 року, частка голосів, які респонденти готові віддати за Зеленського, зменшилася з 27% до 23% серед усіх опитаних, а частка тих, хто готовий голосувати за Разумкова, зросла з 17% до 25%.

 

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова з 11 по 17 листопада 2021 року методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів.

 

Соціологи опитали 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками.

 

Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

 

Як повідомляла "УМ", 21 листопала активісти на Майдані оголосили свою вимогу — звільнити голову офісу президента Андрія Єрмака. Інакше через 10 днів пообіцяли розпочати безстрокову акцію з вимогою імпічменту президенту Володимиру Зеленському.