Україна не планує наступальної військової операції на Донбасі – МЗС

16:48, 22.11.2021
Україна не планує наступальної військової операції на Донбасі – МЗС

ЗСУ не планують наступальної операції на Донбасі. (Фото ООС)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба офіційно заявив, що Росія підвищила інтенсивність своєї дезінформації, тому він наголосив, що Україна не планує наступальної операції на Донбасі.

 

Як інформує УМ, про це він написав 22 листопада у Twitter.

 

«Росія підвищила інтенсивність дезінформації, включно з хибними звинуваченнями України у нібито підготовці до військового нападу на Донбасі. Офіційно: Україна не планує наступальної військової операції на Донбасі. Ми віддані пошуку політико-дипломатичного розв’язання конфлікту», — зазначив Кулеба і уточнив, що Україна продовжує працювати над тим, щоб оживити «нормандський формат», разом із Німеччиною та Францією як посередниками і закликав Росію долучитись.

 

Разом з тим українська дипломатія продовжує працювати над зміцненням обороноздатності держави, аби стримати Росію від подальшої агресії.

 

Перед цим речник Кремля Дмитро Пєсков заявляв про те, що «значно зросла кількість провокацій з боку Збройних сил України» і що «під прикриттям навчань НАТО у Чорному морі Київ домагається силового вирішення своїх проблем».

 

21 листопада журнал Military Times опублікував карту, як Росія планує вторгнутися в Україну. Вона дуже схожа на сценарій, який описує видання Bloomberg із посиланням на дані розвідки. Згідно із цим сценарієм, Росія планує широкомасштабний швидкий наступ одночасно на трьох напрямках — з окупованого Криму, з кордону Білорусі та через російський кордон на сході. Планують задіяти близько 100 батальйонних тактичних груп — загалом до 100 тисяч людей. Наступ підтримуватимуть бойовою авіацією. Половина цих сил вже на позиціях. У Кремлі коментують традиційно: це провокація.

 

Про підготовку військ Росії до вторгнення в Україну писали The Washington Post, Bloomberg, Politico та інші ЗМІ. Скупчення військ підтвердили в Пентагоні. Країни Євросоюзу та США попередили Росію про наслідки, а в НАТО заявили, що уважно стежать за ситуацією.

 

У Кремлі заявили, що Захід може вдатися до провокацій, щоб виправдати свої заяви, а саму ситуацію назвали нагнітанням істерики.

 

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов допускає, що президент Росії Володимир Путін може вдатися до вторгнення на південь і схід України. Наразі біля кордонів сконцентровано понад 92 тисячі російських військових.

 

За його словами, імовірна атака починатиметься з авіаударів, артилерійських і бронетанкових ударів з висадкою десанту в Одесі та Маріуполі, а також меншим вторгненням через територію Білорусі.