Путін планує напад на Україну взимку – Кирило Буданов

11:14, 21.11.2021
Путін планує напад на Україну взимку – Кирило Буданов

Росія сконцентрувала понад 92 тисяч військовослужбовців довкола кордонів з Україною. (facebook.com/mod.mil.rus)

Керівник Головного управління розвідки Міноброни України Кирило Буданов заявляє, що Росія сконцентрувала понад 92 тисяч військовослужбовців довкола кордонів з Україною.

 

За даними військової розвідки, Путін готується атакувати Південь і Схід України до кінця січня – початку лютого 2022 року. Перед нападом Кремль намагатиметься дестабілізувати ситуацію в нашій державі через мітинги і протести.

 

Як передає Україна молода, про це Кирило Буданов сказав у інтервʼю Military Times.

 

За його словами, така атака загарбників може включати авіаудари, артилерійські і бронетанкові атаки, за якими послідують повітряно-десантні напади на сході, десантні атаки в Одесі та Маріуполі і дещо менше вторгнення через сусідню Білорусь.

 

Очільник ГУР також зазначив, що жорсткі погодні умови у січні-лютому ніяк не відрадять росіян від нападу. "Для нас і росіян це не проблема", – сказав Буданов.

 

Саме з метою нападу РФ почала нарощувати свій військовий потенціал і довкола кордонів, і в Криму. Однак спершу, за словами Буданова, має відбутися серія "психологічних операцій", щоб дестабілізувати Україну і підірвати її здатність боротися.

 

"Вони хочуть розпалити заворушення шляхом протестів і мітингів, які показують, що люди налаштовані проти влади", – заявив керівник ГУР.

 

І пояснив, що ці протести включають мітинги антивакцинаторів, які були організовані саме Росією, а також мітинги, повʼязані з економікою та енергозабезпеченням.

 

Пан Буданов також заявив, що Росія намагається розпалити антиурядові настрої ще й через "Вагнергейт".

 

Голова розвідки переконаний, що міграційна криза на кордоні Білорусі та Польщі, також є частиною російських зусиль: "Вони хочуть створити ситуацію всередині країни все більш небезпечною і тяжкою, і створити ситуацію, за якої ми маємо змінити уряд".

 

За його даними, військові навчання "Захід", проведені РФ раніше, показали, що вони здатні одночасно висадити до 3500 десантників і спецпризначенців.

 

"Атака, яку готує Росія, буде набагато більш руйнівною, ніж що-небудь раніше в конфлікті, який почався в 2014 році, внаслідок якого загинуло 14 000 українців", – додають журналісти видання з посиланням на інформацію від ГУР Міноборони.

 

Посольство Росії не відповіло на запит видання про коментар. Так само поки що відмовився коментувати оцінки Буданова і Пентагон, але послався на заяви міністра США Лойда Остіна щодо цього питання.

 

Нагадаємо, останнім часом Росія знову почала концентрувати свої війська неподалік кордонів України.

 

Київ наразі прораховує різні сценарії, як саме може розвиватися потенційна атака Росії, враховуючи, що країна оточена чисельними російськими тактичними групами.

 

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький припускає, що міграційна криза на кордоні з Білоруссю може бути хитрим маневром, яким Росія маскує підготовку до нової агресії проти України.

 

Аналогічну думку про використання мігрантів для відволікання уваги від дій Росії висловив державний секретар США Ентоні Блінкен кілька днів тому під час розмови з міністром закордонних справ Польщі Збіґнєвом Рау.

 

Як повідомляла "УМ", міністр оборони України Олексій Резніков, який наразі перебуває з візитом у Вашингтоні, очікує на підтримку США перед лицем загрози агресії з боку Росії та сподівається, що Захід зробить надто високою для Росії ціну агресії проти України.