Україна використовує свої «Байрактари» на своїй землі – Резніков

12:51, 06.11.2021
Україна використовує свої «Байрактари» на своїй землі – Резніков

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний (який наказав застосувати "Байрактари") і новий міністр оборони Олексій Резніков. (Фото Міноборони)

Новопризначений міністр оборони України Олексій Резніков наголошує, що ЗСУ мали повне право використовувати безпілотники "Байрактар" в зоні проведення ООС на Донбасі.

 

Зокрема, й для удару по артилерійській установці окупантів, що вели обстріли позицій ЗСУ.

 

За його словами, в Мінських угодах йдеться про заборону саме росіянам використовувати дрони над українською землею.

 

Як передає Україна молода, про це пан Резніков заявив в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера".

 

Міністр оборони звернув увагу на важливу деталь, яку деякі партнери упускають з поля зору: в тексті "Мінських угод" чітко записано про заборону на використання іноземних безпілотних апаратів.

 

"Тобто це росіянам заборонено використовувати безпілотники над українською землею. А ми на своїй землі. І це український безпілотний апарат", - наголосив Олексій Резніков.

 

Також він розповів про події 26 жовтня, коли армійці за допомогою прицільного удару "Байрактара" знищили гаубицю противника, з якої ті вели вогонь, в результаті чого загинув військовий ЗСУ.

 

"Є спеціальна служба СЦКК (Спільний центр комунікацій і контролю). Вони повідомили ОБСЄ, що відбувається порушення "Мінських угод" з боку противника й обстрілюють наші землі. Більше того, загинув наш боєць. І запросили "режим тиші". Не відпрацював цей механізм", - констатував міністр.

 

І додав, що саме через це, користуючись статтею 51 Статуту ООН, Україна реалізувала своє право на самозахист.

 

Як повідомляла «УМ», Петро Порошенко також вважає, що застосування ударного дрона «Байрактар» проти окупантів не є порушенням мирних угод.

 

А історик і журналіст Вахтанг Кіпіані пропонує називати «Байрактари» ЗСУ на честь українських історичних діячів.