Росія знову стягує війська на кордоні з Україною

13:42, 31.10.2021
Росія знову стягує війська на кордоні з Україною

Окремі елітні підрозділи армії Росії переміщуються у бік кордону з Україною. (Фото Міноборони РФ)

Війська РФ знову концентруються поруч з українським кордоном впродовж останніх кількох тижнів.

 

Такі переміщення російських військ на тлі напруженості між Москвою та НАТО викликало занепокоєння у США та ЄС.

 

Як повідомляє УМ, про це написало з посиланням на неназваних співрозмовників серед американських та європейських посадовців The Washington Post.

 

Видання пише, що чергова передислокація російських військ у суміжні з Україною регіони викликало занепокоєння серед чиновників у Сполучених Штатах та Європі, які відстежують нерегулярні переміщення техніки та особового складу на західному фланзі Росії.

 

Так, останніми днями в соціальних мережах почали з’явилися відео, на яких видно, як російські військові потяги та колони переміщують велику кількість військової техніки, включаючи танки та ракети, на півдні та заході Росії.

 

Посадовці, які поділилися з журналістами інформацією на умовах анонімності, констатують, що рух військ у бік України спостерігається вже протягом кількох останніх тижнів.

 

Поновлення пересування російських військ проводиться на тлі незадоволення Кремля зближенням Києва з НАТО та власними розбіжностями з Альянсом: Росія призупинила свою місію при НАТО в Брюсселі 18 жовтня після того, як альянс вигнав вісім членів російської місії через звинувачення в шпигунстві.

 

«Суть у тому, що це не навчання. І це не схоже на військові тренування», - наголосив директор програми досліджень Росії в некомерційній аналітичній групі CNA у Вірджинії Майкл Кофман.

 

За словами Кофмана, супутникові знімки показують, що ймовірно 1-а гвардійська танкова армія Росії, елітний підрозділ, що базується за межами Москви, переміщує особовий склад і техніку в бік України.

 

Крім того, він додав, що сили російської 41-ї загальновійськової армії, яка зазвичай базується в Новосибірську, не повернулися до Сибіру, а з’єдналися з іншими російськими силами біля кордону з Україною.

 

Як повідомляла УМ, на Донеччині ЗСУ застосували ударні дрони «Bayraktar» і знищили ворожу гаубицю, що викликало обурення Кремля.

 

Втім, МЗС України вважає, що Україна має право захищати свій суверенітет.