Свободу політв’язням Кремля: у центрі Києва провели акцію, фото

17:54, 30.10.2021
Свободу політв’язням Кремля: у центрі Києва провели акцію, фото

На мосту над вулицею Інститутська організатори акції натягнули банер з написом "#FreeNariman Свободу політв'язням Кремля". (facebook.com/mustafa.abduljemil)

Акція «Свободу політв’язням Кремля» відбулася на Майдані Незалежності в Києві у суботу.

 

Участь в акції взяли члени Меджлісу кримськотатарського народу, представники правозахисних організацій та громадські діячі – загалом кілька десятків людей, які прийшли підтримати політв’язнів Кремля.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують учасники акції у соцмережах.

 

Перед початком акції пролунали гімни України та кримськотатарського народу. Опісля на змонтованій сцені виступили учасники події.

 

На мосту над вулицею Інститутська організатори акції натягнули банер з написом "#FreeNariman Свободу політв'язням Кремля", а організатори акції роздали присутнім списки з прізвищами незаконно утримуваних Російською Федерацією громадян України .

 

«Учасники акції протестували проти свавільних затримань, що відбуваються на території тимчасово окупованого Криму. Нагадаємо,  3-4 вересня було затримано братів Асана та Азіза Ахтемових, а також члена Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, який примусово знаходиться у психлікарні. Всіх їх звинувачують у нібито організації та здійсненні диверсії», - повідомив лідер Меджлісу, радянський політв’язень, нардеп Мустафа Джемілєв.

 

 

Тоді як голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголосив, що "останніми місяцями в Криму не проходить жодного дня, щоб не відбувалися вторгнення в будинки кримських татар, обшуки, затримання, судилища і оголошення незаконних злочинних вироків”.

 

За його даними, лише за вересень-жовтень 2021 року таких обшуків відбулося близько десяти. Було затримано і через їхні судилища в адміністративному порядку покарано більш як 100 співвітчизників, які виходили з акціями протесту до будівель російського ФСБ в окупованому Криму.

 

Пан Чубаров акцентував, що “окупанти намагаються максимально розчавити корінний кримськотатарський народ, етнічних українців у тимчасово окупованому Криму, аби ніхто не осмілився сказати хоча б слово на захист тих, кого репресують, щоб ніхто взагалі не виходив на підтримку когось”.

 

“Тут, на цій площі, вже жоден не здатний, у тому числі й я, напам’ять прочитати чи згадати вголос усі прізвища політв’язнів. Їх уже за 130 людей!”, - сказав Чубаров.

 

За його словами, учасники акції зібралися для того, щоб сформулювати спільні дії та «знайти такі форми тиску на власну державу, на наших міжнародних партнерів, які здатні вжити заходів, що змусять Росію звільнити політв’язнів Кремля».

 

                                          Колишні бранці Кремля на акції (facebook.com/ Ігор Гриб).

 

Із промовами на підтримку політв’язнів Кремля також виступили колишні бранці РФ, серед яких народний депутат України Ахтем Чийгоз, український режисер Олег Сенцов, вчений, громадський діяч Ігор Козловський.

 

Постійний представник Президента України в автономній Республіці Крим Антон Кориневич наголосив, що увага до громадян України, які незаконно утримуються Російською Федерацією, з боку держави та міжнародного співтовариства має бути якомога більшою.

 

“Ми маємо відзначати їх внесок, їх роль у подоланні російської агресії і в боротьбі з цим насправді страшним, але абсолютно ворогом, якого ми з вами можемо і повинні врешті-решт здолати. Україна завжди докладатиме максимальних зусиль для того, щоб усі наші політичні в’язні Кремля, всі наші громадяни неодмінно змогли потрапити додому, до своїх рідних або ж туди, де вони будуть у безпеці”, - наголосив пан Кориневич.

 

На акції також були присутні колишні бранці Кремля Ільмі Умеров, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Микола Семена, члени Меджлісу кримськотатарського народу, представники правозахисних організацій та громадські діячі.

 

Після завершення акції учасники події приклеїли паперові сердечка з іменами незаконно утримуваних Російською Федерацією на стіну з написом “Свободу політв’язням Кремля”.

 

Як повідомляла "УМ", в Росії кількість політв'язнів зрівнялася з "часами пізнього СРСР".