За помилки в санкційному списку РНБО звільнили керівництво Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції

12:40, 22.10.2021
За помилки в санкційному списку РНБО звільнили керівництво Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції

Монастирський повідомив про звільнення співробітників Нацполіції через помилки в списку санкцій РНБО (Фото: ОПУ)

За халатність і помилки в санкційному списку Ради нацбезпеки і оборони щодо кримінальних авторитетів і «злодіїв в законі» звільнили керівництво Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції.

 

Як інформує УМ, про це 22 жовтня повідомив глава МВС Денис Монастирський, відповідаючи на питання нардепа від Євросолідарності Олексія Гончаренка.

 

За словами Монастирського, у рішенні РНБО дійсно були технічні помилки. Деякі літери в прізвищах не відповідали даним в паспортах людей зі списку санкцій, також в низці випадків була неправильно вказана дата народження.

 

«Було проведено службове розслідування і звільнена ціла низка представників Нацполіції, зокрема, керівництво Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України», — резюмував міністр.

 

Секретар РНБО Олексій Данилов 15 жовтня повідомив, що в рішенні щодо санкцій відносно кримінальних авторитетів і злодіїв в законі, була допущена помилка щодо 108 осіб.

 

Пізніше він роз’яснив, що зміни в списку санкцій стосуються транслітерації прізвищ, були допущені помилки.

 

В Офісі президента звинуватили підлеглих Авакова і пообіцяли з’ясувати, чому в список помилково внесли понад 100 осіб.

 

Нагадаємо, що 14 травня Рада національної безпеки і оборони ввела спеціальні санкції до осіб, які мають статус «злодій в законі». Санкції запровадили проти 557 осіб, більшість з яких не живуть в Україні. Такий же пакет санкцій застосували до 111 іноземних кримінальних авторитетів.

 

4 червня 2020 року Верховна Рада прийняла закон про відповідальність за злочини, вчинені злочинним угрупуванням, який ввів в поле кримінальної діяльності поняття «злодій в законі».

 

Як повідомляла УМ, РНБО запевняє, що не вносила випадкових людей до санкційного списку криміналітету, а лише помилилася із транслітерацією прізвищ 108 осіб.