Володимир Омелян виправданий судом у справі про портові збори, відео

12:49, 18.10.2021
Володимир Омелян виправданий судом у справі про портові збори, відео

Володимир Омелян радіє перемозі в суді. (facebook.com/volodymyr.omelyan)

Вищий антикорупційний суд виправдав колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна у так званій справі про зменшення портових зборів, яку розслідувала Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

 

Омеляна звинувачували в тому, що внаслідок його рішення про зменшення портових зборів на 20%, держбюджет нібито недоотримав кошти.

 

Втім, Колегія суддів ВАКС визнала ексміністра  невинуватим і таким, що не вчиняв незаконних дій, які призвели до недоотримання держбюджетом понад 30 млн грн.

 

Як інформує Україна молода, відповідне рішення оголосив суддя у понеділок, 18 жовтня.

 

"Суд ухвалив: Омеляна Володимира Володимировича визнати невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення ч. 2 ст. 211 КК України та виправдати у зв'язку з відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення", – сказав суддя.

 

Вирок може бути оскарженим протягом 30 днів.

 

На сторінці Омеляна у Facebook  окремі нардепи вітають його із перемогою у суді. 

 

Натомість, як повідомила пресслужба САП, прокурори оскаржать виправдувальний вирок  Володимиру Омеляну у цій справі.

 

“Прокурор САП не погоджується з виправдувальним вироком та оскаржить його в суді апеляційної інстанції”, - йдеться у повідомленні.

 

У відомстві нагадали, що колишньому міністру інкримінували видання наказу про зменшення усіх портових зборів, окрім маякового, на 20%.

 

Водночас, один із цих зборів — адміністративний — є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

 

До того ж, Міністерство фінансів України виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів у державний бюджет. Про це Мінфін неодноразово інформував міністра інфраструктури, вказують у САП.

 

 

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро інкримінували Омеляну видання у 2017 році наказу, який мав наслідком зменшення доходу до бюджету. Зокрема, було зменшено всі портові збори, окрім маякового, на 20%.

 

"У підсумку рішення експосадовця про зменшення портового збору призвело до ненадходження до державного бюджету 30,4 млн гривень: з очікуваних 203,5 млн гривень отримано 173,1 млн гривень. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети", - наполягають у прокуратурі.

 

Слідство заявило, що в 2018 році через зменшення адміністративного збору бюджет отримав тільки 173,1 млн замість очікуваних 203,5 млн гривень.

 

Пан Омелян повідомляв, що в 2018-19 роках завдяки цьому рішенню морська галузь продемонструвала зростання більш ніж на 20%. Він також підкреслював, що рішення про зменшення портових зборів було колегіальним рішенням Кабміну.

 

Колишній міністр не вважає себе винним і заперечує, що адміністративний збір є джерелом доходів держбюджету.

 

Підозра за цією справою була оголошена Омеляну в червні 2020. У листопаді 2021 справу Омеляна відправили в суд.

 

Омелян очолював Міністерство інфраструктури в уряді Володимира Гройсмана у 2016−2019 роках.