В Гаазі стартує перший раунд дебатів у «морській» справі України проти Росії

09:34, 11.10.2021
В Гаазі стартує перший раунд дебатів у «морській» справі України проти Росії

Україні варто лише надіятися на неупередженість суду в Гаазі.

Міжнародний арбітражний суд, створений відповідно до Конвенції ООН з морського права, проведе у Гаазі слухання у справі Україна проти Росії щодо затримання в листопаді 2018 року українських військових кораблів і моряків у Керченській протоці.

 

Як інформує УМ, світові ЗМІ повідомляють,що в Гаазі, у понеділок, 11 жовтня, РФ проведе перший раунд усних аргументів. У вівторок, 12 жовтня 2021 року слово матиме українська делегація.

 

Вступне слово, зроблене агентами кожної із сторін, транслюватиметься в режимі реального часу.

 

Другий раунд дебатів сторін відбудеться 14 та 15 жовтня 2021 року.

 

Також зарезервовано дату 16 жовтня на випадок необхідності.

 

Слухання проходитимуть в будівлі Палацу миру в гібридному форматі. Через коронавірус використовуватимуть відеозв'язок.

 

Слухання стосуються попередніх заперечень, поданих російською стороною.

 

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року біля берегів окупованого Криму російські прикордонники обстріляли і захопили три українські військові кораблі, а також затримали 24 моряків. Військовослужбовців обвинуватили в незаконному перетині кордону Росії (покарання за цією статтею передбачає до шести років ув'язнення). Україна вважає те, що трапилося, порушенням імунітету військових кораблів.

 

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

 

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

 

18 листопада 2019 прку в акваторії Чорного Моря РФ передала Україні катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”. 20 листопада вони прибули в порт Очаків.