Медведчук може знову «сісти» у СІЗО: прокуратура проситиме про мільярдну заставу, відео

18:43, 08.10.2021
Медведчук може знову «сісти» у СІЗО: прокуратура проситиме про мільярдну заставу, відео

Віктор Медведчук поки що перебуває під домашнім арештом. (Фото: facebook.com/MEDVEDCHUKVV)

Слідчі оголосили нову підозру у державній зраді і сприянні тероризму лідеру ОПЗЖ Віктору Медведчуку.

 

З огляду на це прокуратура проситиме суд обрати для кума Путіна запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави у розмірі 1 мільярд гривень.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявили під час спільного брифінгу генпрокурор Ірина Венедіктова і голова СБУ Іван Баканов у п’ятницю ввечері.

 

За даними слідства, народний депутат схиляв керівництво України до постачання палива із так званих «ЛНР» та «ДНР» і сплати коштів безпосередньо керівникам терористичних організацій.

 

За словами генпрокурорки, усього протягом 2015 року за поставки вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей та на виконання загального злочинного плану щодо сприяння діяльності терористичним організаціям «ЛНР» і «ДНР», перераховано, обготівковано та розподілено на їх користь не менше 200 млн гривень.

 

І це не рахуючи коштів сплачених у готівковій формі, з запланованих більше ніж 3,16 млрд гривень.

 

«Таким чином енергетична сфера України була поставлена у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій. Цим було підірвано економічну безпеку держави в 2014-2015 роках, позбавлено її можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів.

 

Дії підозрюваного надали Російській Федерації більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення підривної діяльності проти неї», - наголосила пані Венедіктова.

 

У свою чергу, голова СБУ Іван Баканов наголосив, що «слідство володіє серйозним масивом доказів, які підтверджують протиправну діяльність фігурантів».

 

«Ми знаємо про передачу готівки до «Л/ДНР» і перерахування коштів підприємствам з окупованих територій. Більше того, ми бачимо, що ті плани, які обговорюють фігуранти (зміна керівників підприємств, відкриття банківських відділень тощо), згодом були реалізовані», - сказав пан Баканов.

 

За його словами, після того, як Росія захопила частину Донбасу, Україна опинилася на межі енергетичної кризи. Тож було вирішено купувати вугілля на світовому ринку, зокрема, в ПАР. Однак РФ мала плани зірвати реалізацію цих контрактів і не дозволити Україні посилити власну енергонезалежність.

 

Тому за посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України, які, використовуючи повноваження Нацбанку і правоохоронних органів, створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР. Зрештою ті контракти були зірвані, що спровокувало хвилю «віялових» відключень електроенергії в нашій країні.

 

«За сприяння Медведчука з метою повернення України до орбіти впливу РФ було організовано незаконні схеми для постачання вугілля з тимчасово окупованих територій на державні підприємства України», - зазначив голова Служби безпеки.

 

Голова СБУ та генпрокурор оприлюднили низку аудіозаписів, які підтверджують існування «вугільної схеми» та зацікавленість у ній влади РФ.

 

Експертиза підтвердила, що одним із фігурантів записів є Медведчук, який, зокрема, спілкується щодо реалізації незаконних схем із представниками російської влади.

 

Під час цих розмов нардеп озвучує, що має гарантії від вищих посадовців України. Зокрема, за посередництва наближеної до Медведчука особи (бізнесмена С. Кузяри) на окупованій території було обрано два фактично не працюючі вугільні підприємства.

 

 

Як повідомляла «УМ», 20 серпня Служба безпеки завершила слідство у справі про державну зраду народних депутатів від «Опозиційної платформи - за життя» Віктора Медведчука і Тараса Козака.

 

Генпрокурор 11 травня підписала повідомлення про підозру Медведчуку і Козаку у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.

 

Слідство вважає, що Медведчук домовлявся з державою-агресором для перереєстрації родовища "Глибока" в Чорному морі за 75 км від Феодосії і видобутку корисних копалин, які є національним ресурсом України.

 

Крім цього, Медведчука підозрюють у держзраді (передачі агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).

 

Печерський районний суд Києва 13 травня обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та зобов'язав його носити засіб контролю - електронний браслет.