Росія згорнула паспортизацію ОРДЛО після виборів до Держдуми

20:04, 29.09.2021
Росія згорнула паспортизацію ОРДЛО після виборів до Держдуми

Після завершення голосування російські куратори згорнули масову паспортизацію мешканців ОРДЛО. (Фото: facebook.com/CIKRussia)

Російські загарбники згорнули масову паспортизацію жителів окупованих територій окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

 

Сталося це після завершення виборів до Держдуми РФ, адже дані населення ОРДЛО окупанти активно використовували для масштабних фальсифікацій виборів.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує СБУ в середу.

 

"За наявними даними, мешканці тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей фактично проігнорували плебісцит, але російські куратори "намалювали" в ОРДЛО високу явку і підтримку провладної партії "Единая Россия"", - наголосили у спецслужбі.

 

Зокрема, співробітники СБУ встановили, що автобуси, які возили так званих "виборців" з ОРДЛО на територію Росії, курсували напівпорожні. При цьому за документами у них було 100% завантаження місць.

 

За даними вітчизняної спецслужби, більшість махінацій відбулися через електронне голосування.

 

Зокрема, організатори збирали персональні дані "залежних бюджетників" та вводили їхні дані у систему без особистої участі "виборців"".

 

Загалом попри маніпуляції окупаційної влади російським організаторам вдалося забезпечити "явку" лише у приблизно 200 тисяч мешканців тимчасово окупованих територій України.

 

При тому що, за даними СБУ, агресори планували отримати понад пів мільйона голосів.

 

Також, за оперативною інформацією, після завершення голосування російські куратори згорнули масову паспортизацію мешканців ОРДЛО.

 

При цьому СБУ нагадує, що у "наспіх" виданих паспортах стоїть код неіснуючого підрозділу Міграційної служби Ростовської області.

 

Прописка у такому документі також не вказується. То ж видані документи не дають права на соціальні та пенсійні виплати від країни-агресора.

 

В СБУ вказують, що незаконні дії проросійських функціонерів документуються у межах раніше відкритих кримінальних проваджень. Отримані матеріали буде передано до відповідних міжнародних інстанцій.

 

СБУ також оприлюднила аудіодокази, як російські куратори вибудовували незаконну агітацію серед мешканців ОРДЛО.

 

 

Як повідомляла "УМ", МЗС України вважає, що Росія, як держава-окупант, провівши вибори в Державну думу на окупованих територіях, грубо порушила міжнародне право.