У ЄС хочуть скасувати безвіз для України, Молдови та Грузії через «зловживання»

14:51, 29.09.2021
У ЄС хочуть скасувати безвіз для України, Молдови та Грузії через «зловживання»

Безвіз невдовзі для українців знову може стати лише мрією. (Фото Reuters)

Деякі країни-члени Європейського Союзу хочуть скасувати безвізовий режим для низки балканських і східноєвропейських держав, зокрема Грузії, Молдови та України, через «зловживання».

 

Як інформує УМ, про це сказано у внутрішньому документі ЄС від 27 вересня, передає  euobserver.com.

 

Згідно з документом, Німеччина, Франція та Італія, Бельгія та Чехія «стривожені збільшенням» випадків незаконного проживання і необґрунтованих клопотань про надання притулку громадянами цих країн.

 

Так, Німеччина, Італія, Бельгія скаржаться на Молдову, громадянам якої дуже часто відмовляють у наданні притулку (якщо порівняти періоди червень-серпень 2019 року та поточного, кількість відмов зросла на 429%), Франція — на громадян Албанії, Сербії та Грузії (у документі йдеться про понад 50-% збільшення кількості клопотань про надання притулку за останні три місяці).

 

 

Водночас Чехія заявила, що останнім часом різко зросла кількість необґрунтованих клопотань про надання притулку від громадян Грузії, Молдови та України.

 

Зазначимо, зростання кількості незаконних перебувань або відмов на клопотання про надання притулку на понад 50% може призвести до повернення візового режиму.

 

Євросоюз запровадив безвізовий режим із Чорногорією, Сербією та Північною Македонією у грудні 2009 року, наступного року до них долучилися Албанія і Боснія, Молдова — у 2014 році. Візовий режим із Грузією та Україною скасували в 2017 році.

 

Нагадаємо, що наприкінці 2020 року в Європі також говорили про можливе скасування безвізового режиму з Україною. Тоді Верховна Рада затвердила своїх представників у комісії з обрання голови САП, попри застереження Євросоюзу. В Європарламенті після цього заявили, що Україна ризикує втратити безвізовий режим з ЄС і грошову допомогу від ЄС.

 

Згодом президент Володимир Зеленський та уряд запевнили, що безвізу з ЄС нічого не загрожує й Україна виконує всі умови.