Справа Чорновола: у Офісі генпрокурора не мають даних про вбивство кастетом

13:02, 16.09.2021
Справа Чорновола: у Офісі генпрокурора не мають даних про вбивство кастетом

В’ячеслав Чорновіл був дисидентом, одним з лідерів Народного руху України (Архівне фото)

Офіс генпрокурора відреагував на резонансні заяви колишнього заступника генпрокурора Миколи Голомші.

 

Останній стверджує, що слідчі під його керівництвом свого часу дійшли висновку, що лідер НРУ В’ячеслав Чорновол був убитий чотирма ударами кастетом, а аварію було влаштовано, щоб приховати замовний характер злочину і представити все як нещасний випадок.

 

Зокрема, на Різницькій стверджують, що версія скоєння умисного вбивства народного депутата лідера "Народного руху" В’ячеслава Чорновола перевіряється слідством.

 

І додають, що в матеріалах, наданих для експертизи, немає даних про "удари кастетом".

 

Як повідомляє Україна молода, про це низці ЗМІ повідомили у пресцентрі Офісу генпрокурора в четвер.

 

ОГУ посилається на результати комплексної експертизи, яка тривала майже 2 роки:

 

«Розслідування кримінального провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди, в якій загинув В’ячеслав Чорновіл, триває і здійснюється слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України. Слідством перевіряється версія скоєння умисного вбивства народного депутата України».

 

Зазначається, що в даному кримінальному провадженні проведено значний обсяг слідчих (розшукових) дій, у тому числі ряд судових експертиз.

 

Згідно висновку комплексної комісійної судово-медичної, транспортно-трасологічної та автотехнічної експертизи від 29 жовтня 2018 встановлено, що ушкодження, які було виявлено при судово-медичній експертизі тіла В’ячеслава Чорновола та в ході експертизи решток його ексгумованого тіла, є такими, що сформувалися внаслідок травмування особи, що перебувала у салоні транспортного засобу при зіткненні автомобіля з перешкодою.

 

В матеріалах, що надані для експертизи, не міститься інформації про ушкодження, які мали б ознаки ударної дії тупого предмету з обмеженою травмуючою поверхнею, в тому числі "кастета", що виходили б за межі комплексу характерних ушкоджень пасажира при ДТП, додають на Різницькій.

 

Як повідомляла «УМ», 15 вересня 2021 року пан Голомша заявив, що слідчі раніше  "встановили, що Чорновіл був убитий чотирма ударами кастетом в потиличну частину голови", і "таким же кастетом добили водія".

 

В’ячеслав Чорновіл був дисидентом, одним з лідерів Народного руху України, борцем за українську незалежність наприкінці існування СРСР.

 

Зайняв друге місце на президентських виборах 1991 року, поступившись Леоніду Кравчуку.

 

Після відновлення незалежності України тричі обирався нардепом.

 

Загинув 25 березня 1999 року на трасі Бориспіль-Золотоноша, за офіційною версією – в результаті ДТП з КаМАЗом.

 

Син політика, Тарас Чорновіл, неодноразово висловлював думку, що його батька вбили в політичних цілях.

 

За його словами, припущення про сліди ударів кастетом по голові Вячеслава Чорновола вперше були висловлені під час однієї з повторних експертиз справи на основі фотоматеріалів.