Росія має небезпечно ефективну дипломатію – Віктор Ющенко

09:20, 26.08.2021
Росія має небезпечно ефективну дипломатію – Віктор Ющенко

Віктор Ющенко під час урочистостей з нагоди 30-річчя Незалежності України. (Фото Верховної Ради України)

Третій президент України Віктор Ющенко (2005-2010) переконаний, що ніколи не потрібно недооцінювати Росію.

 

За його словами, те, що «відбулося зараз з Північним потоком-2, говорить про те, що ця країна має небезпечно ефективну дипломатію».

 

Як передає Україна молода,  про це Ющенко написав у письмовому інтерв’ю «Українській правді» щодо свого бачення перших 30 років відновленої української державності.

 

Він назвав найважчими своїми переговорами в часи президентства саміт Північноатлантичного альянсу, що проходив у 2008 році у Бухаресті: тоді партнери не підтримали надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО.

 

«Ми мали всі найбільш оптимістичні прогнози, підтримку американських партнерів і розуміли, що перед нами реальний шанс отримати позитивну відповідь на заяву України про План дій щодо членства.

 

Проте, коли почалася дискусія по українському питанню, я побачив, що серед європейських партнерів немає єдності в підтримці України. І дуже кулуарно, в дуже дипломатичний спосіб Україні відмовили після кількох годин дискусій. І це було принизливе рішення, по якому, я сподіваюся, нині багато хто в Європі сильно пошкодував», - згадує Віктор Андрійович.

 

Тому, на його думку, не варто недооцінювати російську дипломатію, яка показала свою ефективність на саміті у Бухаресті.

 

Відповідаючи на питання про те, що стало причиною анексії Криму та війни на Донбасі, Ющенко сказав:

 

«Причина анексії Криму і війни на Донбасі знаходиться в Кремлі. Я не думаю, що це було рішенням одного дня, якоюсь відповіддю на ті процеси, які почалися в Україні. Очевидно, що такі речі вимагають підготовки і плану. І цей план реалізовувався не лише в Росії, її силових органах чи армії. Цей план втілювався і в Україні не один рік.

 

Ця причина політична, історична, ідеологічна. Треба бути в політиці далекоглядним, і розуміти, що такі плани починаються з поширення ідей про один народ, з серіалів, масового кіна, російської попси».

 

На його думку, «це все інструменти, які мають зсередини відкривати ворота вторгнення на територію країни».

 

«І це росіянам успішно вдалося. В певних областях, які мають геополітичне значення найбільше для Росії, і де вони дуже добре засіяли зневагу до всього українського», - констатує третій президент.

 

Як повідомляла «УМ», Віктор Ющенко в інтерв’ю «УМ» розповів про «вiк» нашої Держави, як перемогти у війні з Росією і подолати виклики «русского міра», чи зможемо ми вступити в НАТО, як варто використати у своїх цілях запуск газогону «Північний потік-2».

 

Нагадаємо, Леонід Кучма вважає, що якби Україна не почала чинити опору окупанту на Донбасі, то "ми задкували б до Збруча". І тоді "України ніякої не було б, а була б одна велика Малоросія".