Україна не захищалася у Криму – Леонід Кучма

11:04, 25.08.2021
Україна не захищалася у Криму – Леонід Кучма

Леонід Кучма під час урочистостей з нагоди 30-річчя Незалежності України. (Фото Верховної Ради України)

Другий президент України Леонід Кучма (1994-2005) вважає, що Україна не захищала свою територію у Криму на відміну від Донбасу.

 

За його словами, саме через це і відбулася окупація, а не анексія півострова.

 

Як передає Україна молода, про це Кучма написав у письмовому інтерв’ю «Українській правді» щодо свого бачення перших 30 років відновленої української державності.

 

Письмові питання видання надіслало усім президентам незалежної України, окрім Януковича (який позбавлений цього статусу). Леонід Данилович відповів першим.

 

«Я б назвав те, що Росія зробила з Кримом, не анексією, а окупацією. Анексія – це ж нібито назавжди, це "відрізали і з’їли". А от окупація – це зовсім інше: це тимчасово і ми своє повернемо. Анексією можна лише обурюватися, але як уже доконаним фактом, а проти окупації треба боротися», - наголосив Леонід Данилович.

 

За його словами, причини окупації Криму, хоча це може прозвучати як парадокс, діаметрально протилежні: «Окупація Криму відбулася тому, що Україна не стала захищатися, а війна на Донбасі почалася тому, що ми нарешті почали відповідати окупанту, що перейшли до опору».

 

Кучма додає: «Могли й не переходити (до опору – Ред.), звичайно. Могли скласти зброю та задкувати аж до Збруча. І все було б мирно, і не було б війни, і України ніякої не було б. А була б одна велика Малоросія».

 

Відповідаючи на питання про те, чи назвав би він Путіна вбивцею за прикладом Байдена, другий президент України відповів:

 

«Тільки не ставте це питання діючому президенту. Або ще комусь із його оточення.  Не провокуйте тих, кому доведеться ще вести перемовини з Путіним. А вести їх таки доведеться».

 

На думку Леоніда Даниловича, за таку образу доведеться заплатити кров’ю захисників України, бо Москва завжди вдається до таких «відповідей».

 

«І ціна ефектної образи буде реальною, причому заплатить її не той, хто хотів би так голосно пропіаритися, а хтось із наших хлопців, який потрапить під обстріл на лінії фронту того ж дня. Бо на "передку" вже давно склали народну прикмету: у Москві образилися – на Донбасі стріляють», - відповів пан Кучма.

 

І додав: «Я взагалі вважаю, що так когось називати можна лише у обличчя. А коли просто кидаються гучними словами – це їх лише знецінює.  Нагадаю, що, назвавши Путіна вбивцею, Байден майже одночасно запросив його на зустріч, де приязно розмовляв і тиснув руку. В нас такої можливості не буде».

 

Як повідомляла "УМ", президент Зеленський пожартував, згадуючи президентів незалежної України під час урочистостей з нагоди 30-річчя Незалежності України.

 

Зокрема, жарт з ігноруванням втікача Януковича розсмішив присутніх на параді другого, третього та п'ятого президентів – Леоніда Кучму, Віктора Ющенка та Петра Порошенка.