Рада ухвалила законопроєкт про великий Державний Герб

15:49, 24.08.2021
Рада ухвалила законопроєкт про великий Державний Герб

Зеленський і монобільшість радіють голосуванню за великий Державний Герб віж карикатуриста Кохана. (Фото Офісу президента)

Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5712 "Про великий Державний Герб України" на позачерговій урочистій сесії парламенту у вівторок, 24 серпня.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідне рішення підтримали 257 народних депутатів.

 

При цьому, на початку сесії у залі зареєструвався 271 народний депутат.

 

Щоб ухвалити закон в цілому потрібна конституційна більшість голосів, оскільки легітимізація великого Державного Герба, якої прагне президент Зеленський, неможлива без внесення змін до Конституції України.

 

Перед голосуванням президент Володимир Зеленський заявив, що Україна точно заслуговує на ще один символ, яким може стати великий Державний Герб у разі ухвалення Верховною Радою відповідного законопроєкту.

 

Він додав, що відповідний законопроєкт мав би представляти перший Президент України Леонід Кравчук, який наразі важко хворіє після операції.

 

"Це його ідея, його мрія... Нехай буде здоровим", - сказав Зеленський. На заклик президента присутні у Верховній Раді аплодували на підтримку Кравчука.

 

 

“На мою думку, дуже важливо не лише відзначати появу державності, але і об’єднуватися для її збереження. Нашу велику українську сім’ю єднає родина державних символів України. Це три брати - Державний Прапор України, Державний Герб і Державний Гімн. Вони пов’язані статтями Конституції України, і пов’язані на рівні національної підсвідомості”, - зазначив глава держави.

 

За його словами, Гімн України - це наша душа, мудрість наступним поколінням.

 

“Ми думали, що запанували у своїй сторонці, та сьомий рік поспіль ми кладемо душу і тіло за нашу свободу, сім років поспіль ми це робимо. Бо забули, що далеко не всі вороженьки згинули як роса на сонці, але ми не забули, якого ми роду. А отже нам точно усміхнеться доля”, - сказав Зеленський.

 

 

На його думку, “наша доля - це наш герб”.

 

“Вона закарбована тисячу років тому на тризубі великого київського князя Володимира, що є і сучасним Гербом України. Це простий шифр з чотирьох букв. Хтось його, напевно, не бачить, а хтось точно знає це - це воля. Бо наша доля бути вільними. А наша воля - це наш Український Прапор. І це точно знають Краматорськ, Маріуполь, Слов’янськ, Лисичанськ та ще десятки звільнених від окупантів міст та сіл Донбасу”, - сказав Зеленський.

 

І додав, що “в інших містах, в інших містечках також буде воля, воля буде і в Криму, бо це наша доля, доля Незалежної України”.

 

Згідно із текстом проєкту закону великий Державний Герб України є державним символом України, головним елементом якого є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п'ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою;

над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту.

 

Щит тримають з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорізького).

 

Під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору.

 

Зображення лева та воїна-козака виконані золотим кольором з елементами пурпурового.

 

 

Водночас документом забороняється відтворення зображення великого Державного Герба у символіці політичних партій, громадських об’єднань, професійних спілок та їх об’єднань, юридичних та фізичних осіб, використання або імітування його зображення у рекламі, крім соціальної реклами щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності України, використання зображення великого Державного Герба України у перевернутому вигляді чи в інший спосіб, що виражає наругу та зневагу до нього. Крім цього, забороняється розміщення на зображенні великого Державного Герба написів чи зображень незалежно від способів їх нанесення та змісту.

 

Як повідомляла «УМ», на минулому тижні нардеп і історик Володимир В’ятрович закликав не голосувати за закон про великий герб - втілення в життя забаганки Зеленського, яка «розколює українське суспільство і компрометує Україну перед світом».

 

На його думку, влада перетворює День незалежності у день наруги над одним з найважливіших символів цієї незалежності – тризубом.

 

Нагадаємо, в минулому році українці розкритикували так званий найкращий ескіз великого Державного герба України авторства головного художника журналу «Перець» Олексія Кохана. Зокрема, герб від Кохана назвали "салат гербовий".